Canadiske svineproducenter skifter også til løsdrift

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Et forbrugerpres får i stigende omfang canadiske svineproducenter til at skifte fiksering ud med løsdrift i drægtighedsstalden.

Canadiske svineproducenter er lige nu i gang med at gøre sig de første erfaringer med drægtige søer i løsdrift, der ligner dem, som danske svineproducenter måtte gøre sig op gennem 1980’erne og 1990’erne.

Baggrunden er blandt andet, at den canadiske fødevaregigant Maple Leaf Foods ikke længere vil købe kød fra besætninger med fikserede søer. Den beslutning blev truffet allerede i januar sidste år. Desuden er der generelt en stigende interesse hos de canadiske forbrugere for at købe kød fra svin, der har været holdt under såkaldt »humane opstaldningsformer«. Det betyder, at canadiske svineproducenter i stigende omfang fatter interesse for at skrifte til løsdriftssystemer. Det oplyser internetportalen ThePigSite.

Ligesom danske svineproducenter har de canadiske svineproducenter dog erfaret, at der er visse udfordringer ved at skrifte til løsdrift. Hovedårsagen er søernes naturlige trang til at etablere et hierarki, når de holdes i grupper, oplyser to canadiske svinespecialister til ThePigSite.

De to canadiske rådgivere, oplyser om metoder til at nedsætte aggressionerne blandt søerne, samt hvordan konsekvenserne af aggressionerne kan mindskes.

- Metoderne anvendes allerede med succes hos nogle af de canadiske svineproducenter, der allerede har skriftet til løsdrift, oplyser rådgiverne.

Metoderne omfatter:

Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug fredag 25. april.

Læs også