Briter tager en bid af Arla-kagen

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Britiske mælkeproducenter bliver medejere af Arlas Foods UK. Håbet er at blive fuldgyldige andelshavere, selv om det bliver dyrt.

Om føje år bliver engelske mælkeproducenter måske andelshavere i Arla Foods. Hvis det sker, er første skridt allerede ved at blive taget: Britisk medejerskab af Arla Foods UK.

Hvordan modellen for dét kommer til at se ud, vides dog ikke endnu, men det vil formanden for kredsen af mælkeproducenter, der leverer til Arla Foods UK, Jonathan Ovens, nu forhandle med den administrerende direktør i Arla Foods UK, Peter Lauritzen, om.

- Vi håber, at det her giver os muligheden for at blive medlemmer af den familie af landmænd, der ejer en af Europas ledende mejeriselskaber. Dét har været vores ønske i mange år, og vi vil arbejde hårdt på at nå en beslutning om dette komplicerede spørgsmål, sagde Jonathan Ovens i torsdags, da beslutningen om britisk medejerskab af Arla Foods UK blev offentliggjort.

Én ting er dog medejerskab af Arla Foods UK. En helt anden ting er et fuldgyldigt andelshaverskab på linje med de svenske og danske andelshavere. Sidstnævnte har formentlig lange udsigter, vurderer begge parter.

Formanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Peder Mouritsen, er enig.

- Vi ville ikke have noget imod, hvis briterne blev andelshavere i selskabet ligesom danskerne og svenskerne. Vi skal bare have styr på vores ufordelte formue først. Formuen svarer til næsten 1,5 kroner pr. kilo mælk, så det bliver dyrt for briterne at komme op på dét niveau. Men hvis det lykkes for dem, styrker det sikkerheden for os herhjemme og vores investering i Storbritannien, konstaterer Peder Mouritsen.

Formanden bakker op om, at der nu skal laves en model, der knytter de britiske mælkeproducenter tættere til Arla Foods UK.

- Konkurrencen mellem mejeriselskaberne er hård derovre, så beslutningen er formentlig nødvendig for at undgå, at værdien af vores investering bliver forringet, siger Peder Mouritsen.

Den administrerende direktør i Arla Foods UK, danske Peter Lauritzen, siger:

- Vi ønsker mælkeproducenterne som medejere, fordi det knytter dem tættere til selskabet og gør dem mere engagerede og involverede. Samtidig oplever vi en meget markant tendens til, at de store britiske detailkæder ønsker tættere bånd til mælkeproducenterne, siger han og henviser til, at de største kunder hos Arla Foods UK, detail-kæmperne Asda og Tesco, nu får deres mælk fra udvalgte grupper af Arla-leverandører.

Ved at skabe stærkere økonomiske bånd til Arla-mælkeproducenterne, forbedrer Arla derfor sine chancer for at lave aftaler med de britiske detailkæder, vurderer Peter Lauritzen.

I forvejen er hele 60 procent af medlemmerne af Arlas britiske leverandørforening Asda- eller Tesco-leverandører. Disse mælkeproducenter får en økonomisk bonus i forhold til de mælkeproducenter, der ikke leverer til en bestemt detailkæde.

TEKST: MORTEN IPSEN

Læs også