Tiden er ikke til én landboforening i nord

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Hvis de storstilede planer om én samlet landboforening i den kommende Region Nord var et skib, er det - om ikke sunket - så i hvert fald stødt på grund, efter Vesthimmerland og LandboNord torsdag offentliggjorde fusionsplaner. Men det kan trækkes fri igen.

Tidligere planer om én stor landboforening i den kommende Region Nord er stødt på grund. I starten af februar vil en arbejdsgruppe fremlægge et oplæg til en fusion mellem Vesthimmerland Landboforening og LandboNord, som de respektive foreningers medlemmer skal tage stilling til på generalforsamlinger den 1. marts 2007.

Dermed er planerne om én samlet landboforening i det nordjyske udsat på ubestemt tid. Og det ærgrer idémanden bag visionen og tidligere formand for Vesthimmerland Landboforening, Torben Myrup.

- Der mangler lidt i den fusion i forhold til min vision. Jeg synes, det er ærgerligt, at vi i det nordjyske ikke går forrest og viser resten af landet den rigtige vej. Og det er den rigtige vej. Det er bare et spørgsmål om tid, siger Torben Myrup.

Og netop tiden - timingen - ser ud til at have været altafgørende for, at fusionen ikke bliver til noget - i denne omgang. Hobro-Aalborg Landboforening blev spurgt, om de ville være med, men fandt ikke, at tiden var inde til en storfusion.

- Forrige år indbød vi Vesthimmerland til en fusion, hvor de meddelte os, at de hellere ville være alene. Så går der ikke ret lang tid, så vil de alligevel. Men nu skal vi lige have vores egen fusion til at bundfælde. Der går lidt tid, inden man er faldet på plads og begynder at lave om igen, siger formand for Hobro-Aalborg Landboforening Arne Buus, men understreger, at han snakker fint med både Vesthimmerland og LandboNord.

Fusionen mellem Vesthimmerland og LandboNord skal give foreningerne en større volumen og geare dem til fremtiden.

- Vi vil vise, vi er en fremadrettet forening, der kan tiltrække gode medarbejdere og derved skabe de spidskompetencer, landmændene efterlyser. Vi vil have et bredt udvalg af rådgivning, også indenfor de mindre efterspurgte områder, siger formand for Vesthimmerland Landboforening Henrik Dalgaard Christensen, der mener, det er to ligeværdige foreninger, der går sammen.

- Vi havde inviteret de andre i regionen, og en fusion med LandboNord viste sig at være det opnåelige. Vi har ikke et problem pt., men med strukturudviklingen vil vi hellere sikre os indflydelse nu end senere, siger Henrik Dalgaard Christensen, der sammen med sin næstformand i Vesthimmerland og formand og næstformand for LandboNord sidder i den arbejdsgruppe, der skal udfærdige fusionsoplægget.

Det skal gøres ved at fortage en analyse af de to foreningers struktur og økonomi, ligesom der skal udarbejdes et detaljeret forslag til opbygning af den nye forening.

Men selvom de store visioner om én samlet landboforening er stødt på grund, vil Henrik Dalgaard Christensen endnu ikke dømme idéen for sunket.

- Hvis jeg kigger i krystalkuglen, ser jeg et »hvorfor skulle det ikke gå sådan?« Det er målet på sigt, siger han.

Det er Arne Buus fra Hobro-Aalborg til dels enig i.

- Jeg tør ikke spå, dog tænker jeg ikke, at det aldrig vil ske. Men jeg vil heller ikke lægge hovedet på blokken. Og så er konkurrence jo sundt, mener Arne Buus.

Torben Myrup tror og håber, på trods af han har forladt formandsstolen i Vesthimmerland, stadig på, at hans visioner kan blive ført ud i livet.

- Jeg ville bare en gang imellem ønske, at man kunne springe nogle led over i processen og springe ud i det, siger manden med visionen om at samle de nordjyske landboforeninger i én.

Måske bliver idéen trukket fri og kommer på ret kurs igen - måske synker den i Limfjorden.

Læs også