Landmanden har ansvaret

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Socialdemokraterne afviser at flytte kontrollen af skuldersår tilbage til stalden. Et skuldersår, der er helet og først opdages på slagteriet, skal straffes, mener de.

Som Dansk Svineproduktions formand, Lindhart Nielsen sagde til Effektivt Landbrug i går, vil producenterne af slagtesvin have kontrollen af skuldersår tilbage til stalden.

Det ønske preller af Socialdemokraternes fødevarepolitiske ordfører, Mette Gjerskov.

- Selvom et helet skuldersår godkendes på bedriften og først afsløres på slagteriet, er det stadigvæk et skuldersår. Det er bare et gammelt skuldersår. Jeg forstår ikke argumentet med, at man kan aflevere sine svin i god tro, fordi man ikke kan se såret. Så må vi have færre blinde landmænd. Jeg går ud fra, at de kigger til dyrene hver dag, siger Mette Gjerskov, og afviser at lade bedriftsdyrlægens ord være gældende i sådanne situationer.

- I bund og grund er det her landmandens ansvar. Med det udstyr, der er til rådighed i dag, behøver svinene ikke få skuldersårene, og sårene behøver i hvert fald ikke udvikle sig, hvis der tages hånd om det tidligt nok, siger Mette Gjerskov, der i stedet foreslår øget kontrol ude på bedrifterne. Blandt andet ved at øge 5 procents kontrollen til 10 procent.

Det vandt dog ikke gehør hos forbrugerminister Lars Barfoed, da der torsdag var åbent samråd om skuldersår hos svin i Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Heller ikke direktøren i Dansk Svineproduktion, Orla Grøn Pedersen, kan se grunde til øget kontrol.

- Nu skal vi lige have 5 procents kontrollen og Rejseholdets indsats til rigtig at slå igennem, siger han.

Læs også