Det lykkedes!

Den teknik-interesserede landmand og maskinstationsejer Ove Rasmussen »flyver« i disse dage glad rundt i rapsmarkerne på Djursland med sin nye opfindelse, en 23 fods selvkørende skårlægger, som han har lavet sammen med sin søn Anders.

Maskinen er først og fremmest mere effektiv - og så efterlader den et rigtig pænt skår, lyder det fra Ove Rasmussen, der sidder bag rattet og bakker på piben, mens skårlæggerens syv meter brede skærbord æder sig ind på den tætte »mur« af rapsplanter foran.

De afhuggede rapsstængler føres hastigt igennem et 2,70 meter bredt hul i bunden af skærbordet,og lægger sig derefter i tykke strenge hen ad marken.

- Der er lige plads mellem skårene til, at en 30-fods mejetærsker kan køre der. Men ellers kan en 20-fods også gøre det, fortæller Ove Rasmussen, og retter på sit hvide pandebånd, der opsamler svedperlerne på denne varme dag.

Den 64-årige østjyde lægger ikke skjul på, at arbejdet med maskinen har kostet mange søvnløse nætter.

Arbejdet tog sin begyndelse i november 2004, hvor far og søn besluttede, at en ældre 12 fods Stemas-maskine ikke blot skulle sælges bort for 12.000 kroner, men være indmad i en hjemmelavet 23-fods. Endda Danmarks største. En tilsvarende vil ifølge Ove Rasmussen koste en million kroner, hvis den skulle købes som fabriksny.

I stedet har skårlæggeren stået far og søn i 160.000 kroner uden arbejdsløn.

- Det hele har været som en hobby for os, så det gør ikke så meget, at maskinen har taget lang tid at bygge, bemærker Ove Rasmussen.

Den største udfordring for de to opfindere har været at lave en fornuftig kobling mellem skærbordet og maskinens krop. Skærbordet er nemlig sammensat af to skærborde fra henholdsvis en gammel dansk SK 19- og en licensbygget Stemas-skårlægger. Derefter er skærbordet gjort 40 centimeter højere.

Samtidig har Stemas-kroppen skullet tilpasses, så den kan tumle det store skærbord hydraulisk. Der er blandt andet hydrauliske knivtræk i siden.

Til at hjælpe sig med dét allierede Anders og Ove Rasmussen sig med Skanderborg Maskinforretning, som hjalp til med at gøre maskinen stort set lydløs bortset fra motorstøjen.

Netop motoren lyder en anelse anstrengt. Det skyldes, at den er lidt for lille til den store maskine, mener Ove Rasmussen, som derfor ønsker sig enten en turbolader eller en seks-cylindret motor i stedet for den 78-hestes originale Perkins-motor, der sidder i maskinen i øjeblikket.

Lige i øjeblikket er der dog ikke tid til at tænke på den slags for Ove Rasmussen, der er godt i gang med de 500 hektar med raps, som skårlæggeren er udset til at nedlægge i år. Med en fart på op til 10 kilometer i timen og en kapacitet på op imod fire hektar i timen skal det nok gå, mener Ove Rasmussen.

- Jeg VIDSTE, at det kunne lade sig gøre at lave en 23-fods skårlægger, smiler han bredt og bakker en ekstra gang på piben, inden han tager en ny tørn i rapsmarken.