- Hvis jeg skal give nogle råd til folk, der vil købe en hest, så vil jeg sige, at det vigtigste er, at man - inden man kører ud for at se på heste - har en ide om, hvad det er, man vil have. Ikke mindst med hensyn til temperament, størrelse, alder og - hvad man vil ofre på det. Med andre ord: Det er vigtigt, at man på forhånd har gjort sig klart, hvad det er, man er ude efter. Hvis man ikke selv har meget erfaring er det ligeledes en god ide at have sin ridelærer eller en anden erfaren person med.

- Hvis eller når man beslutter sig for at købe, så er det vigtigt, at hesten bliver dyrlægeundersøgt. En ordentlig handelsundersøgelse er vigtig både for køber og sælger - og for den, som i givet fald skal finansiere købet.

Det siger Hans Jørgen Hoeck, der sammen med sin kone, Dorthe Sjøbeck Hoeck, de sidste ni år har ejet og drevet Hesselhøj Hestecenter ved Nr. Aaby på Vestfyn. Hesselhøj Hestecenter ligger på adressen Assensvej 4 nogle få hundrede meter fra afkørsel 57 på den fynske motorvej E 20. Og det er let at finde, idet indkørslen fra Assensvej er prydet af to smukke smedejernslåger, hver med en silhuet af en fyrig hest.

Hans Jørgen Hoeck er født og opvokset i Skærbæk i Sønderjylland, hvor forældrene i hele hans barndom havde mindst 30 heste. Inden han 1. maj 1997 overtog Hesselhøj Hestecenter, arbejdede han tre år i en salgs- og konkurrencestald i Tyskland. Hans Jørgen Hoeck rider både spring og dressur, og blandt andet vandt han en S-springning ved Landsstævnet i Herning 2001.

Dorthe Hoeck er uddannet berider fra Sportsrideskolen i Gentofte. Hun har ligeledes arbejdet tre år i Tyskland - i en salgs- og konkurrencestald i Dortmund, og hendes speciale er dressur. Parret har to sønner, Anders og Tobias, på tre og halvandet år.

Siden overtagelsen for ni år siden har familien Hoeck bygget ridehus, skridtmaskine og et par haller, og p.t. er man i gang med at anlægge hestecentrets anden udendørs ridebane. Foruden Dorthe og Hans Jørgen Hoeck selv beskæftiger Hesselhøj Hestecenter syv ansatte medarbejdere.

- Vi køber og sælger heste, ligesom vi også formidler en del handler, fortæller Hans Jørgen Hoeck. Desuden tager vi heste i tilridning og klargøring til salg, kåringer og konkurrencer. Hvad klargøring angår, er vi landets største, og vi har kunder fra hele landet. Sidste år klargjorde vi 120 heste til kåringer m.m. - mest Dansk Varmblod, men vi har også Oldenborg og Trakehner. Vi har opnået at få mange hopper udtaget til eliteskuet på Vilhelmsborg, og vi har fire gange haft »Årets Hoppe« til klargøring. Ved den netop overståede hingstekåring i Herning havde vi 20 heste med.

- Den sidste halve snes år har der generelt været godt gang i omsætningen af heste, konstaterer Hans Jørgen Hoeck. Men man skal gøre noget for at sælge. Hesten skal kunne præstere noget.

- Salget foregår ofte på den måde, at avleren sætter en hest ind, og vi vurderer, hvad den kan koste. Priserne ligger generelt fra 30.000 kroner - flest fra 50.000 kroner og opefter. Salgsprisen skal helst kunne betale udgifterne, og mange tager en vurdering af, om det kan betale sig at lade hesten uddanne et halvt eller et helt år.

- Kunsten er at vurdere en hest. Men vurderingen bliver aldrig ufejlbarlig. Det er et levende dyr, det handler om, og vurderingen vil aldrig kunne gøres med mere end 80-90 procent sikkerhed.

- Som professionel skal man undgå problemer - især over for private. Og selv om vi sælger 60-120 heste om året, har vi på de ni år, vi har været her, højst haft tre retssager.

- Til klargøring tager vi 5.500 kroner om måneden i alt med ridning, oplyser Hans Jørgen Hoeck. Nogle tager det ikke så tungt med udgiften, men for andre skal det løbe rundt økonomisk.

- For eksempel til klargøring til hoppekåring har vi haft venteliste. Vi kan max. have 35, men vi har haft forespørgsel på mindst 150. Mange melder hesten til klargøring allerede, når moderen/hoppen bliver ifolet. Og det skal man absolut tage helt seriøst. For mange fritidsavlere, som måske har en eller to heste, »fylder« hestene meget i deres tilværelse. Og ofte er det, at få en hest kåret, noget, folk har gået og set frem til i mange år.

- Desuden har vi også heste opstaldet. Som regel har vi en 15-20 »pensionærer«. Desuden er der også en del, som kommer kørende hertil med deres heste og får undervisning.

- Hvordan er efterspørgslen efter heste? Hvad er det for heste, folk vil købe, og er det stadig sådan, at mange får en hest i konfirmationsgave?

- Heste er ikke længere konfirmationsgaver, fastslår Hans Jørgen Hoeck. Tidligere oplevede man ofte, at bedsteforældrene lagde penge til side, så de kunne give barnebarnet en hest. Men dels er gode heste blevet dyrere, og dels er bedsteforældregenerationen i dag generelt mere raske og rørige og indstillet på at bruge pengene på sig selv til rejser og andet.

- Typisk vælger man bedre heste i dag. Og en del låner ligefrem til at købe heste. Kunderne er primært aldersgruppen fra 14 til ca. 35 år - mest piger. Ridning er overvejende en kvindesport.

Søndag den 23. april kl. 13-17 danner Hesselhøj Hestecenter ramme om et forårskursus, der afholdes af Dansk Varmblod region 3 Fyn. Kursets tema er klargøring af unghesten til tilridning, og deltagerne kan blandt andet lære, hvordan man som avler kan forberede de unge heste bedst muligt til tilridningen, hvad dyrene skal igennem, og hvordan tilridningen gennemføres.

Dyrlæge Theresa Schumann, Rynkeby Hesteklinik, vil fortælle om de fysiske og psykiske påvirkninger på unghestene, muskeltræning m.m. Derefter vil Hans Jørgen Hoeck fortælle om, hvordan tilridningsforløbet foregår på Hesselhøj Hestecenter. Tilmelding senest 18. april på telefon 6168 8161 eller 2961 5012.

- Vi har stor efterspørgsel på kurser, fortæller Hans Jørgen Hoeck. Men vi har sagt fra flere gange de senere år. Vi skal også have tid til vore to dejlige drenge, Anders og Tobias.

TEKST: ANDERS KURT SIMONSEN