Arla-chef bønfalder regeringen

Peder Tuborgh bønfalder nu regeringen om hjælp for at stoppe den muslimske boykot af danske varer. Gå i dialog med muslimerne, siger han, mens boykotten spredes i Mellemøsten og Nordafrika og danske mejeriarbejdspladser trues.

Arla-chef bønfalder regeringen

Af Claus Solhøj

For første gang siden forbrugerboykotten mod danske varer startede i Saudi-Arabien for godt otte dage siden, kommenterede Arla Foods topchef, Peder Tuborgh, mandag den mellemøstlige reaktion, der nu har bredt sig fra Saudi Arabien til det meste af Mellemøsten og Nordafrika og ikke bare koster Arla og dermed danske og svenske mælkeproducenter millioner dagligt, men også truer danske mejeriarbejdspladser.

- Jeg vil indtrængende bønfalde regeringen om at indgå i en positiv dialog med de mange millioner af muslimer, der føler sig krænket af Danmark, siger Arlas administrerende direktør, Peder Tuborgh.

Peder Tuborgh mener, at den eneste vej frem mod en løsning er, at den danske regering går ind i en dialog med det muslimske samfund om tegningerne af profeten Muhammed i Jyllands-Posten.

- Ytringsfrihed er i virkeligheden et internt dansk anliggende, som for så vidt kan være en spændende diskussion. Men det her har en helt anden dimension, det er der ingen tvivl om, og jeg er ikke sikker på, at vi rettidigt har forstået omfanget herhjemme. Det handler om, hvorvidt Danmark har krænket millioner af muslimer. Muslimerne er i hvert fald ikke i tvivl om, at de føler sig krænket, siger han.

Arla besluttede i går at indstille produktionen på sit store mejeri i Riyadh.

- Vi har 800 medarbejdere i Saudi-Arabien, og det har ingen mening at fortsætte produktionen, når vi ikke kan sælge produkterne. Vi er nødt til indtil videre at lukke og slukke, siger kommunikationschef Astrid Gade Nielsen.

De fleste af de 800 er lokalt ansatte medarbejdere i produktionen, men ingen er endnu blevet afskediget, ligesom danske medarbejdere heller ikke er trukket hjem.

Samtidig med at produktionen af smelteost med videre baseret på halvfabrikata fra Danmark indstilles, har Arla Foods øjeblikkeligt stillet planerne om en udvidelse af mejeriet i bero. Det drejer sig om et projekt til 400 millioner kroner.

I Danmark får den arabiske boykot af danske varer også konsekvenser for Arla, men mandag var der endnu ikke taget stilling til i hvilket omfang produktionen skal omlægges på tre berørte mejerianlæg - i Bislev i Himmerland (feta-ost), på Holstebro Mejeri (smør) og Akafa ved Herning (mælkepulver).

claus@effektivtlandbrug.dk

telefon 6338 2537

Læs også