Stort fremmøde ved sprøjtedemo

(Effektivt Landbrug) Sprøjtedemonstration i dejligt solskinsvejr trak mange planteavlere til Bramstrup.

Hver for sig kunne gårsdagens fine solskinsvejr eller et væsentligt fagligt tema næppe have samlet mere end 300 planteavlere. Men ved det temaarrangement, Patriotisk Selskab i går eftermiddag gennemførte på Bramstrup Gods syd for Odense fungerede kombinationen helt perfekt.

Tre hurtige faglige præsentationer om effektfuld sprøjteteknik, additiver og sporstyringssystemer og derefter gruppevis på rundtur i marken, hvor firmaer og planteavlskonsulenter orienterede om produkter, metoder og erfaringer.

- Det svære ved sporstyringssystemer er at sammenholde investeringen mod den praksis, der er på bedriften i dag. Kører man med sit nuværende udstyr uden ret stor overlapning, er der ikke så meget at betale med, som hvis man kører med en stor overlapning ved for eksempel sprøjtearbejde eller lignende, fortalte planteavlskonsulent Leif Hagelskjær, der stod for en faglig præsentation af nytten ved sporstyringssystemer.

- Guidesystemerne er ikke så dyre og derfor kan en investering bedre begrundes på mindre bedrifter end de egentlige autostyringssystemer, der hører hjemme på de største bedrifter. Har man brug for meget stor præcision på helt ned til plus-minus to centimeter er det en investering på måske 250.000 kroner, fortæller han.

Ved arrangementet blev de ti, henholdsvis bugserede og selvkørende sprøjter, udsat for kørsel på en testbane med bump og huller. Alt sammen for at vise deltagerne, hvorledes de enkelte sprøjtefabrikaters brede sprøjtebomme i helt op til 36 meter klarede at holde en fast bomhøjde.

Læs også