Øl, is og svinekød med smag af Vendsyssel
(Effektivt Landbrug) Familien Lunden satser deres egen svineproduktion og sparepengene på at grundlægge en fødevarekoncern nordenfjords med højtforædlede produkter, fælles ledelse og medarbejderaktier.
- Vi vil gerne have en smag af Vendsyssel frem, siger Jens Peter Lunden om den niche, en nyetableret fødevarekoncern i Vendsyssel skal leve af til næste år.
Tre brødre, deres mor, onkel og fætter står sammen med en enkelt institutionel investor – Finn Hansen – bag nyt svineslagteri i Vendsyssel, hvor anlægsbudgettet er på 30 millioner kroner. Der er en stor egenkapital, og resten skal finansieres via realkredit og forventet tilskud fra blandt andet Det Nordjyske Vækstforum.
Gruppen har købt den nu nedlagte petfood-fabrik i Vrå med overtagelse til foråret. Her har der tidligere været kreaturslagteri.
- Ideen er at grundlægge en fødevarekoncern med kød, øl og is. Det skal være et holdingselskab, Fødevareerhverv Hjørring, hvor slagteriet er første skud på stammen. Man kan på den måde få glæde af samme ledelse, medarbejdere og administration, fortæller idémanden, statsautoriseret revisor hos Ernst & Young i Aalborg, Ole Rimmen.
De op til 150 slagteriarbejdere, der bliver brug for, vil få tilbudt medarbejderaktier: - Medejerskab er meget befordrende for omkostningsreduktioner, fortæller Jens Peter Lunden.
Han understreger samtidig, at der ingen utilfredshed med de eksisterende slagterier ligger bag initiativet:
- Det er ikke utilfredshed med forholdene i Danish Crown, der får os til at prøve det her, så havde vi meldt os ud for lang tid siden. Men vi har lyst til at arbejde sammen i familien, og vi har mod på at prøve en god ide, forklarer han.
De nye slagteriejere regner ikke med det bliver svært at skaffe råvarer.
- Vi vil betale en højere pris, så det skulle ikke være svært at få nye leverandører. Men det bliver på leverandørbasis, der bliver ikke tale om medejerskab, understreger Jens Peter Lunden.
- Der kan blive tale om splitleverancer fra Danish Crown, men den største mulighed er »de frie fugle«, der i dag leverer til Tyskland, mener Jens Peter Lunden.