Kvælstof truer landbrug

(Effektivt Landbrug) UDVIDELSESSTOP: Politikerne i de tre Limfjordsamter er dybt uenige om, hvordan man sænker kvælstoftilførslen til fjorden.

- I Ringkøbing Amt vil vi have både et produktivt landbrug og en god natur. Hvis vi skal have et eksporterende landbrug, skal de have muligheder på hjemmebane. Det må vi give dem. Hvis man går så langt, som man gør i Nordjylland, må man hellere sige direkte, at man ikke ønsker et landbrug der.

Sådan lyder kommentaren fra Harry Jensen, (V) formand for Teknik og Miljøudvalget i Ringkøbing Amt, til debatten om landbrugets udledning af kvælstof i Nordjylland. Fornylig vedtog Nordjyllands Amt, at der må udledes 14 kg kvælstof pr. hektar til Limfjorden.

Fra SF i Nordjyllands Amtsråd lyder der andre toner.

- Det er lækkert, at vi er ved at være på et niveau, hvor naturen trives. Tidligere var vi inde på et skråplan, hvor fjorden bukkede under på grund af al for meget kvælstof. Og vi ser jo stadig mange ansøgninger om udvidelser, så landbruget kan godt leve med reglerne, mener amtsrådsmedlem Thomas Krogh, SF.

Landbruget i Nordjylland protesterer mod beslutningen. Nordjysk udvalg for Landboret ved formand Henrik Gregersen har skrevet til miljøminister Connie Hedegaard og protesteret over, at Nordjyllands Amt reelt har stoppet udviklingen i husdyrbruget i oplandet til Limfjorden.

Årsagen til den skarpe reaktion skal også findes i beslutningsgrundlaget.

- Beslutningerne er baseret på nogle meget spinkle modeller. Tidligere regulerede man på gødningskvoter. Nu er man inde på at forbyde kommercielle sædskifter. Man rykker tæppet væk, det er farligt, mener Bent H. Knudsen (V), medlem af Nordjyllands Amts Teknik og Miljøudvalg.

Læs også