AMS dyrest i store besætninger

(Effektivt Landbrug) LUKSUS: Automatisk malkesystem koster. For de fleste mælkeproducenter er investering i automatisk malkesystem ikke den mest økonomiske løsning.

For de fleste mælkeproducenter kan det ifølge Dansk Landbrugsrådgivning, Landscenteret, ikke betale sig at investere i automatisk malkesystem (AMS).

- Men der er andet end økonomien, som spiller ind. Derfor vælger stadig flere at lade automatikken klare det fysisk hårde malkearbejde, skriver Landscenteret i en artikel på deres hjemmeside.

Her fremgår det, at AMS er det dyreste system i store besætninger på 300 køer eller flere.

- Udgifterne til etablering og den løbende service er for høje i forhold til de traditionelle systemer. Der spares tid og hårdt arbejde ved AMS, men det er den dyreste måde at malke køer på. For besætninger på 150 køer er omkostningerne dog næsten ens for sildebensstald, karrusel og AMS, lyder det.

Ifølge Landscentret koster Automatisk malkning til 300 køer 4,1 mio. kroner inklusiv bygning til malkesystemet. Til sammenligning koster en sildebensstald (2x20 pladser) med fast exit, inklusiv bygning til malkesystemet, 2,9 mio. og en karrusel til samme antal køer omkring 3,1 mio. kroner.

- Da der stadig kun er det samme antal køer til at betale anlægget, skal der en solid stigning i mælkeydelsen til cirka 15 procent, før AMS er på økonomisk omgangshøjde med de traditionelle systemer, konkluderer Landscentret.

Det er specielt på service- og vedligeholdelsesomkostningerne, at AMS halter efter.

Læs også