Omstridt samarbejde

(Effektivt Landbrug) DELTE MENINGER: Landboforening bliver anklaget for manglende uvildighed, fordi den samarbejder med et privat malkerobot-firma.

Videncenter for AMS under Sydvestjysk Landboforening, der samarbejder med Lely Danmark om opstart-rådgivning af robotterne, beskyldes for ikke at være uvildig.

Direktør Frede Ottesen fra Robot Milking Solutions Skandinavien siger:

- Uvildighed er efter min opfattelse en umulighed af den simple grund, at der er penge imellem de to samarbejdsparter. Sydvestjysk Landboforening modtager jo penge fra Lely Danmark, hver gang der startes et Lely-anlæg op, påpeger Frede Ottesen.

Kvægbrugsrådgiver Morten Stadil Thomsen, Sydvestjysk Landboforening, siger:

- Folk vil jo have malkerobotter, og så er det jo vores opgave at hjælpe dem bedst muligt med at få robotterne til at fungere godt. Vi har på ingen måde noget at gøre med salget af Lely Danmarks malkerobotter.

I Lely Danmark siger direktør Gert Petersen, at det nu går bedre med at få firmaets robotter startet op, end da firmaet selv stod for opstart-rådgivningen.

- Egentlig havde vi regnet med, at et af vore forretningsområder skulle være kunderådgivning, men det stødte på en del modstand i det etablerede rådgivningssystem. Men dette her er tilsyneladende også den rigtige måde at gøre det på, siger han.

Videncenter for AMS under Sydvestjysk Landboforening kontaktede i starten af 2004 alle de fem firmaer, der markedsfører malkerobotter her i landet, med et tilbud om et samarbejde på rådgivningssiden. Det førte til en samarbejdsaftale med Lely Danmark A/S, mens de øvrige robot-firmaer indgik i et mindre forpligtende samarbejde eller takkede helt nej.

Læs også