Manganmangel tager toppen af udbyttet

(Effektivt Landbrug) FORÅRSFOKUS: Når foråret banker på, er det vigtigt at være opmærksom på manganmangel i vintersæden.

Selv om kuldegraderne bider lidt endnu, banker foråret på døren. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på manganmangel i vintersædsmarkerne.

- Mangler der mangan om foråret, kan toppen af udbyttet forsvinde som dug for solen, og det skulle jo gerne være tilbage til landmanden, siger Lars Gade, der er planteavlskonsulent i Vesthimmerlands Landboforening.

Risikoen for manganmangel stiger med aftagende lerindhold, stigende reaktionstal og stigende indhold af humus i jorden. På de lidt lettere jorder, som i Vesthimmerland for eksempel, er problemet derfor lidt større end i egne med mere lerjord.

- Problemet er især udbredt på svinebrug med meget gylle og vinterbyg, som er meget følsomt for manganmangel, påpeger Lars Gade, som vurderer, at mellem 30 og 40 procent af alle vintersædsmarkerne har brug for mangan.

Manganmangel ses i marken som lyse områder. Ved stærk mangel kommer der hvidlige pletter – såkaldte nekroser – på bladene, som kan visne helt. Erfaringer fra tidligere års dyrkning spiller ifølge planteavlskonsulenten en stor rolle. Det er vigtigt at finde problemmarkerne, så behandlingen kan starte her.

- Vinterbyg er mest følsomt for manganmangel og skal prioriteres først. Det er også vigtigt at finde de steder, hvor der aldrig er observeret manganmangel, så der ikke sprøjtes i blinde, påpeger Lars Gade og slår fast, at vinterbyg ifølge erfaringerne altid bør behandles, mens de øvrige vintersædsarter kan vurderes.

Når det gælder valget af det rigtige produkt, er der de senere år blevet markedsført et utal af forskellige manganprodukter, som er blevet afprøvet i en række forsøg.

- Hovedkonklusionen af disse forsøg er, at vi skal gøre, som vi plejer. Desværre for nogle af de nye produkter er der intet at hente andet end merudgifter til midlet, lyder vurderingen fra Lars Gade.

Læs også