<pstyle:C-OS>Dygtige maskinstationer overlever
(Landbrug SYD) Færre kunder vil på sigt betyde færre maskinstationer. Men med specialisering og effektivisering vil de bedste have gode chancer for at overleve.
Det kan være svært at drive maskinstation, men alligevel er der nogle, der klarer sig bedre end gennemsnittet. - Vi gør det, at vi tilbyder landmanden en færdig vare. Tidligere kørte landmanden fra med egen traktor, og vi stod kun for en del af arbejdet. Ved at tage sig af de hele, kan det helt sikkert stadig godt lade sig gøre at tjene penge, fortæller Bjarne Jensen, der sammen med Jos van Ewijk ejer Lerskov Maskinstation ved Rødekro.
På Lerskov Maskinstation har man specialiseret sig i grovfoder, og så er det ikke længere nok bare at kunne køre traktoren eller reparere den. - Derfor tager vi ved lære af for eksempel konsulenterne. Og vi tager på kurser, for at lære mere om grovfoder. For vi skal kunne vurdere, om tørstofindholdet er, som det skal være, eller om vi skal vente to dage med at køre i marken, siger Bjarne Jensen.
Toptunede og specialiserede maskinstationer kører imidlertid kun som smurt, hvis maskinparken er i orden. - En af de ting, vi og andre gør for at overleve, er hele tiden at investere i nyt materiel. Hos os har vi stort set ikke en maskine, der er ældre en fem år, siger Johnny Sørensen fra Jejsing Maskinstation. På virksomheden, der ligger lidt øst for Tønder, er der alene til sæson 2005 indkøbt tre nye John Deere traktorer og en slamsuger. - Nogle af dem, der er gået ud af branchen indenfor de seneste ti år, har haft meget gamle maskiner. Og det giver mange nedbrud. Når vi planlægger en dag, regner vi med at køre hele dagen, siger Johnny Sørensen.
Men selvom maskinstationerne med specialisering og effektivisering gør alt hvad de kan for at holde sig oven vande, så er det er ikke alt, de selv er herre over. - Omkostningerne til diesel er steget relativt voldsomt. Bare i 2004 med fyrre procent. Dertil kommer for Syd- og Sønderjyllands vedkommende, at de normalt har været begunstiget af godt vejr i forhold til resten af landet. Men sidste år var det omvendt, fortæller Erik Groth, Landsforeningen Danske Maskinstationer. Det dårlige vejr førte til flere spildtimer og slid på maskinerne. Men når nogle alligevel klarer sig, mens andre stønner under udgifterne, er hovedårsagen at nogle tager for lidt for deres arbejde. - Det afspejler den hårde konkurrence. Men man hjælper altså ikke landmanden ved ikke at overleve, siger Erik Groth.