Stammer fra Ryslinge-kalven

(LANDBRUG FYN) Afstamningen hos en ko hos Erik Andersen, Smidstrup, som netop har rundet en ydelse på 100.000 kg mælk, kan føres direkte tilbage til den første røde danske malkeko.

Den røde danske malkerace opstod som bekendt, da en flok Angler-kvæg omkring 1840 var på vej hen over Fyn til København. En af køerne kælvede i Ryslinge, og denne »Smedens kalv« lagde grunden til den såkaldte »Ryslinge-stamme« - og til Rød Dansk Malkerace.

En lige ko-linie fra smed Lars Jacobsens kalv kan via besætningen på Ryslingegaard, Brænderupgaard og Eskelund i Gislev, og videre til Ellerup Højgaard, føres helt frem til ko nr. 1282 i besætningen hos Erik Andersen, Smidstrup ved Bogense, som i sidste uge kunne hædres for at have passeret en livsydelse på 100.000 kg mælk.

Det er sjældent, at en ko når en sådan ydelse. Men det er endnu mere sjældent, at en direkte ko-linie kan føres så langt tilbage. Derfor var det en særlig udgang af detektivarbejdet i de gamle stambøger, da afkomsinspektør Mogens Madsen fra RDM-Danmark kom frem til det opsigtsvækkende resultat i hans research i forbindelse med markeringen af den sjældne præstation i Smidstrup. Helt præcist er rekordkoen ude i 32. led efter »Ryslinge-kalven«.

Ved begivenheden kunne Erik Andersen fortælle, at han i forbindelse med overtagelsen af fødegården i Smidstrup i 1970 var på jagt efter stambogsførte, gode køer til udvidelse af besætningen fra 30 til 45 køer. Det førte til købet af ko nr. 135, en Rudme Unik-datter, hos den berømte RDM-besætning på Ellerup Højgaard ved Gudbjerg.

Foruden »100.000 kg koen« - nr. 1282 - har koen fra Ellerup været stammoder til en lang række af køerne i Smidstrup-besætningen, som gennem årene har hentet præmier på dyrskuer over hele landet og på Agromek-udstillingerne.

Selv har ko nr. 1282 ikke været på dyrskue, men er i stedet blevet hjemme i stalden for at »bestille noget«, som Erik Andersen og sønnen Morten udtrykker det.

Koen er efter tyren SDJ Calmo - og dens moder er Lancer-datteren nr. 953 i besætningen, der er stammoder til to Agromek-køer og tyren R. Admiral, som pt. er på RDM’s brugsplan.

Nr. 1282 blev født den 8. maj 1992, og siden er det blevet til 10 kælvninger, heraf et sæt tvillinger. Og den 11. er på vej her den 30. marts.

I de 10,4 år har koens gennemsnitsydelse været 9.648 kg mælk med 4,42 procent fedt, 426 kg fedt, 3,73 procent protein, 360 kg protein og i alt 786 kg værdistof.

- Og foreløbig forventer vi, at koen bare fortsætter ufortrødent. Den har et godt yver, den høje livsydelse taget i betragtning, og i det hele taget har det altid været en problemfri ko at have med at gøre, lød det fra Morten Andersen, efter han havde været en tur ude i haven med koen til laurbærkransning og fotografering.

Måske når koen også på sine gamle dage at få en dyrskueoplevelse med. RDM’s fynske aktivitetsudvalg har nemlig planlagt en udstilling på årets fynske dyrskue, hvor racens holdbarhed og sundhed sættes i fokus. Det kommer til at ske med en fremstilling af køer med livsydelse på over 4.000 kg værdistof. Og her har SDJ Calmo-datteren fra Enghavegaard allerede præsteret det dobbelte.

TEKST: ERIK HANSEN

I næste uge holder RDM’s fynske aktivitetsudvalg årsmøde. Foruden den traditionelle dagsorden med formandsberetning ved Frede Serup Pedersen, Kerte, og overrækkelse af opmuntringspræmier, sættes der ved mødet torsdag den 24. februar særligt fokus på malkerobotter.

Årsmødet indledes hos Jørgen Pedersen, Ålegården i Sallingelunde, hvor RDM-besætningen malkes med robotter.

Ved selve årsmødet, som efterfølgende foregår på Agrogården i Ringe, vil Jørgen Pedersen fremlægge sine erfaringer og resultater med malkerobotterne, og økonomikonsulent Bent Sørensen vil fortælle om økonomien i robotstalde.

Læs også