Gæmelke positiv over for Hedegaard-stramninger

(Effektivt Landbrug) Landbrugets førstemand er åben over for at drøfte miljøminister Connie Hedegaards udmelding om, at alle svinebrug over 50 dyreenheder skal miljøgodkendes.

Mellemstore danske svineproducenter har udsigt til hårde tider, efter regeringen har lovet, at reglerne for miljøgodkendelser af mindre og mellemstore landbrug skal strammes op. Eller har de?

I hvert fald er formanden for Dansk Landbrug, Peter Gæmelke, umiddelbart positiv over for at drøfte miljøminister Connie Hedegaards udmelding om, at svinebesætninger helt ned til omkring 50 dyreenheder fremover skal miljøgodkendes.

- Jeg kan faktisk godt se noget positivt i, at svineproducenter med bedrifter under 250 dyreenheder har en egentlig miljøgodkendelse. Så jeg er åben over for at drøfte det efter valgkampen, siger han til Effektivt Landbrug.

Peter Gæmelke ønsker ikke at være mere konkret, mens valgkampen står på, men han peger på, at en eventuel miljøgodkendelse for svinebedrifter under 250 dyreenheder ikke nødvendigvis vil medføre store begrænsninger for svineproducenterne i miljømæssig henseende, fordi landmændene overholder mange af kravene i forvejen.

- Allerede i dag kan der for eksempel finde miljø-screening sted hos landbrug under 250 dyreenheder, og de ting, disse landbrug skal leve op til, er ikke anderledes end det, store bedrifter lever op til.

- Desuden skal landbruget i forvejen overholde en skrap miljø-lovgivning, blandt andet vedrørende udbringning og opbevaring af gødning. Så i virkeligheden vil konsekvenserne af miljøministerens udmelding være en processuel overgang til, at landbrugene skal over på en egentlig miljøgodkendelse. Jeg tror, at de fleste svineproducenter er i stand til rent miljømæssigt at kunne klare sådanne krav uden videre, siger han.

Peter Gæmelke understreger dog også, at konsekvenserne af Connie Hedegaards udmelding vil betyde mere administrativt bøvl.

- Der mangler proportioner i diskussionen. Vi taler jo om gårde med kun 1 eller 2 mand på bedriften. Der må være grænser for, hvor meget administrativt bøvl, de skal udsættes for, siger han.

Netop administrativt bøvl og omkostninger frygtes af svineproducenten Palle Petersen, som i torsdags fik besøg af Connie Hedegaard. Ifølge Radioavisen regner Palle Petersen med, at en miljøgodkendelse vil koste ham op mod en kvart million kroner.

- Det er simpelthen flere penge, end vi tjener, sagde Palle Petersen til Radioavisen.

Miljøministerens gæt på cirka 50 dyreenheder som den kommende grænse for hvor mange grise en landmand kan have uden at skulle have en særlig miljøgodkendelse, ligger dog langt fra fast. Ifølge Danmarks Radio er regeringspartierne godt nok blevet enige om, at grænsen skal sænkes, men hvortil vil Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo ikke ud med.

Det ser dog ud til, at reglerne for svinefarme over 250 dyreenheder ikke bliver ændret.

Formanden for Danske Svineproducenter, Torben Poulsen, ønsker ikke at kommentere Connie Hedegaards udmelding under valgkampen.

(1) 31-05-ef

ER GODT MED: - De fleste svineproducenter kan i forvejen klare miljøkravene til en egentlig miljøgodkendelse, siger formanden for Dansk Landbrug, Peter Gæmelke.

BOKS

Det kan godt ske, at nogle landmænd slår sig i tøjret over, at grænsen for, hvor mange grise en producent kan have uden at skulle have en egentlig miljøgodkendelse, bliver sat ned, hvis regeringen vinder valget.

Men de kan ikke hente trøst hos Socialdemokraterne og De Radikale. Hvis de to partier kommer til at danne regering, lover de nemlig midlertidigt at stoppe for udbygning af svineproduktionen.

De radikale vil desuden indføre skrappe restriktioner for landbrugets nybyggeri samt højere målsætninger for kvælstofudledning i en ny og skrappere vandmiljøplan. Sammen med Socialdemokraterne vil partiet også halvere udledningen af kvælstof, mens regeringen vil nøjes med en reduktion på 20 procent inden 2012.

Endelig vil S og R udlægge 30 procent af Danmarks areal til naturområder, skriver Børsen.

Læs også