Håber på moden majs

(LANDBRUG SYD) Nybro Tørreri samlede 50 deltagere til temadag om høst og tørring af majskolber.

Nybro Tørreri, Kærup, samlede forleden 50 landmænd og maskinstationsfolk til en temadag om majskolber, som virksomheden håber på kan udvikle sig til et nyt forretningsområde. I forbindelse med EU-reformen er cirka halvdelen af den støtte tørrerierne har fået hidtil lagt over i puljen for afkoblet hektarstøtte.

Derfor bliver det sværere at få økonomi i at tørre græs og branchen frygter at omsætningen på græs vil falde. Måske helt til en tredjedel ifølge nogle forudsigelser.

- Jeg tror ikke, at vi vil se så stort et fald på en gang. Det vil ske gradvist, siger formand for Nybro Tørreri, Ib Hansen, Vittarp.

For tørreriet er der flere fordele ved at få majs ind.

- Vi kan bedre udnytte vores kapacitet, fordi vi kan forlænge sæsonen med majs. Det vil gøre det nemmere at holde på vores ansatte, som vi desværre er nødt til at afskedige, når sæsonen er forbi, forklarede Ib Hansen til Landbrug Syd.

Nybro Tørreri har i år en aftale med en lokal leverandør om 40 hektar majs, men har kapacitet til at tørre langt mere. Derfor var temadagen et forsøg på at få både leverandører og mulige kunder til de tørrede produkter.

Deltagerne fik lejlighed til at følge hele produktionsforløbet fra marken, hvor Kastanievang Maskinstation høstede majskolberne, til produktionen på tørreriet, hvor plantematerialet blev til granulat.

På tørreriets værksted, hvor der dagens anledning blev budt på suppe, kunne deltagerne se eksempler på majs valset til granulat i tre forskellige finhedsgrader.

- Så vidt jeg kan se er cirka en tredjedel af deltagerne leverandører, og to tredjedele mulige kunder, vurderede Ib Hansen efter de faglige indlæg fra salgschef Ole Schmidt, Advanta, og profilkonsulent hos Sydvestjysk Lanboforening, Niels Justesen.

Sidstnævnte bemærkede blandt andet, at majsgranulatet fodringsmæssigt ligger mellem valset korn og majsmel.

I forbindelse med EU’s landbrugsreform bliver markedsordningen for tørret grønt også ændret. Det sker med virkning fra 1. april næste år.

Støtteniveauet nedsættes fra 513 kr./ton (med risiko for tilpasning efter andre landes overproduktion) til 246 kr./ton. Det ny beløb som svarer til cirka halvdelen af det tidligere niveau gives forsat som støtte til produktion, mens den anden halvdel indgår i den danske regionale model som afkoblet støtte

Læs også