Stigning i kornpriser gør ondt i grovvarebranchen

(LANDBRUG SYD) Hos Sydvestjysk Andel går udviklingen i regnskabet igen den rigtige vej efter et årsregnskab, hvor en fejlvurdering af kornpriserne gav rekordstort underskud.

Et underskud på 25 mio. kroner. Det var en langt fra en stolt og tilfreds bestyrelse og direktion for Sydvestjysk Andel, der mandag sidste uge på selskabets generalforsamling i Bramming, skulle fremlægge de dystre tal. Et underskud, der umiddelbart kan være svært at forstå, hvis man ser på udviklingen i omsætningen, hvor der både i kroner og mængde har været betydelig fremgang.

Og ifølge direktør i Sydvestjysk Andel, Jens Christiansen, ligger forklaringen da også et helt andet sted:

- Vi fejlvurderede kornsituationen. Da mange foderkontrakter var indgået, steg kornprisen. Det eneste man kan glæde sig over i den forbindelse er, at prisstigningerne dermed ikke er kommet til at gå ud over landmændene, men det er helt klart ikke et resultat vi kan være tilfredse med.

Han kunne samtidig notere sig, at det samme havde gjort sig gældende hos flere af konkurrenterne, baseret på officielle og uofficielle regnskabsoplysninger fra dem.

Også fra bestyrelsesformand Niels Lykke Pedersen lød der fra talerstolen en beklagelse af det dårlige resultat. Derudover kom han i beretningen ind på flere andre emner med betydning for landbruget. Blandt andet om den afkoblede EU-støtte og den kommende kommunalreform, hvor han mener det er vigtigt, at folk fra landbruget bliver repræsenteret i de nye kommunalråd og regionsråd.

- Jeg vil opfordre til, at vi får landmænd på valglisterne, sagde Niels Lykke Pedersen, der samtidig ikke lagde skjul på, at han mener, at visse politiske partier misbruger landbruget.

Foruden det regions- og landspolitiske gjorde Niels Lykke Pedersen status for Sydvestjysk Andels aktiviteter i selskaberne Vilomix, Scanfedt, Alfax og Scanola.

Hverken bestyrelse eller direktion i Sydvestjysk Andel lægger skjul på, at det seneste regnskabsår har tændt alle advarselslamper, og ikke mindst tæret på reserverne. Derfor vil der nu fremover i endnu højere grad blive fokuseret på omkostningerne i selskabet:

- Det er klart, at så dårligt resultat betyder, at vi skal se på omkostningerne, og hvordan vi kan få bragt dem ned, sagde Jens Christiansen, der ikke mindst betegnede resultatet som alt for dårligt set i lyset af omsætningen.

Og det handler i den forbindelse ikke kun om kornpriserne, der er steget. Det samme er priserne på især transport, der på blot et år er steget med 20 procent.

I den efterfølgende debat var der også flere af de fremmødte, der foreslog, at man på en eller anden måde tog højde for de svingende priser på korn i forbindelse med foderkontrakterne. Eksempelvis ved at gøre dem kortere, f.eks. fra et år til et halvt år. Et forslag, der ikke blev afvist, men hvorvidt det lige bliver det, der skal imødegå lignende situationer er uklart.

- Fortsat tilpasning af omkostningerne bliver vigtig de kommende år, for konkurrencen bliver skærpet hele tiden, slog Jens Christiansen fast, der samtidig kunne konstatere, at de seneste måneder allerede har vist betydelig fremgang.

Sydvestjysk Andel havde seneste regnskabsår en omsætning på 944 mio. kr. En stigning fra 855 mio. kr. året før, svarende til en stigning på 10,4 procent. Målt i mængder var stigningen på 17 procent. Underskuddet blev på præcis 25,4 mio. kr.

Læs også