Den næste fynske pløjegeneration

(LANDBRUG FYN) To sønner af tidligere, fynske VM-pløjere klar til danmarksmesterskabet i pløjning på Schackenborg om to uger

Når danmarksmesterskabet i pløjning skal afgøres lørdag den 30. oktober på Schackenborg Gods, sætter tre fynske pløjere deres veltrimmede konkurrenceplove i marskjorden ved Møgeltønder.

Foruden den tidligere VM-pløjer Troels Detlefsen fra Fjellerup, der ved landsdelsstævnet forrige lørdag ved Middelfart til fulde indfriede forventningerne i vendeplovsklassen med dagens højeste point, er det to sønner af forhenværende VM-pløjere.

19-årige Gustav Rabølle Knudsen - søn af Knud Rabølle Knudsen, Rudkøbing - deltager for tredje gang ved DM for juniorer med standardplove, medens en fornem førsteplads i rækken for juniorer ved vendeplov ved stævnet ved Vejlby Fed gav DM-billetten for første gang til 16-årige Lars Larsen, der er søn af Bjarne Larsen, Gamborg, der for år tilbage erobrede VM-titlen indenfor vendeplov på Tasmanien.

Nu får sønnen dermed også lov til at forsøge sig i pløjekunsten i et kongehus-relateret område.

For Lars Larsen, der lige fra barns ben har deltaget i markarbejdet hjemme på gården i Gamborg, og som i år går på efterskole ved Egtved, er det første sæson med deltagelse i pløjekonkurrence. Derfor var førstepladsen med 148,3 point foran den anden fynske deltager, Peter Jacobsen, Dalby (146,6 point), og DM-kvalifikationen ekstra fornem.

- Derfor bliver der nok satset lidt ekstra på træning i de kommende dage, siger faderen, der i øvrigt oplyser, at sønnen ved stævnet kørte med en vendeplov, som tidligere har tilhørt hans gode ven, Niels Balle, der tilbage i 1985 vandt verdensmesterskabet ved stævnet ved Sdr. Nærå.

- Niels’ søn er i øvrigt også kvalificeret til Schackenborg, og de to knægte er allerede begyndt at lade op til dagens konkurrence, der dog foregå i hver sin plovkategori, siger Bjarne Larsen, der ved landsdelsstævnet var dommerleder.

Ved stævnet, som foregik på Søren Bondes jorde langs Rugårds Landevej mellem Båring og Middelfart, vandt sidste års danske mester Flemming Thorsager førstepladsen i seniorklassen for standardplove foran Søren Kristensen og Ole Hansen. Da Thorsager efter DM-titlen sidste år har »fribillet« til Schackenborg-stævnet slipper begge de to Ribe-pløjere på anden- og trediepladsen med til pløjningen næste lørdag på det berømte sønderjyske gods.

Som nummer to efter Knud Rabølle Knudsen, der opnåede 153,3 point, sikrede Bernd Clemmensen fra Sønderjyllands LandboUngdom sig også pladsen til Schackenborg i juniorklassen for standardplove. Han fik 151,7 point efter langelænderen, der for nyligt vandt sølv ved de nordiske mesterskaber.

På trediepladsen - og lige uden for DM-finalisterne - hentede Thomas Hansen fra Rens ved Bylderup Bov flotte 146,7 point uden brug af nogen former for moderne teknik.

- Jeg ser en sport i at holde ved den gamle form for pløjning, sagde den 20-årige landbrugsmaskinsmed og fremviste sin Fordson Super Major fra 1965 for konkurrenterne, efter pløjekonkurrencen i den smukke efterårssol ved Båring Vig var overstået.

Han kunne dog afsløre, at en eftermonteret turbolader bevirker, at motoren har øget kraften fra de oprindelige 54 hk til 112 hk. Hvilket i øvrigt både kunne høres og ses, når den trak af sted med ploven i den seje vestfynske lerjord.

Læs også