Høstfest med det hele

(LANDBRUG FYN) Håndværk, høst, hestegang og hjemmebryg hånd i hånd med rygeost, veterantraktorer og politik ved Hjemstavnsgårdens høstfest.

Bortset fra en enkelt byge sidst på dagen var vejret ideelt, da Vestfyns Hjemstavnsgård i Gummerup lørdag den 11. september afviklede sin traditionsrige - og velbesøgte - høstfest.

Dagen startede som sædvanlig med flaghejsning på Hjemstavnsgårdens toft, og så gik det ellers løs dagen igennem med arbejdende stande med masser af gamle håndværk og landbrugsarbejder. Der blev lavet rygeost, kontrolassistenten gerbererede, der blev kærnet smør, og hestegangen kørte og trak et lille tærskeværk i Hjemstavnsgårdens lade, hvor alle interesserede tillige kunne prøve at tærske med plejl.

Ved museumsmarken blev der tærsket på lidt mere »moderne« vis, nemlig med et gammelt Dronningborg tærskeværk trukket af en »lille grå« Ferguson. En række andre veterantraktorer var udstillet - med et par særdeles flotte Bukh traktorer på hæderspladserne i anledning af den danske Bukh motor- og traktorfabriks 100 års jubilæum.

Dagen igennem var der udskænkning af kaffe og Hjemstavnsgårdens hjemmebryggede gammeløl. Høsttalen blev holdt af Erling Bonnesen, flerårig borgmester i Broby og nybagt medlem af Folketinget. Folkedansen gik på toften til festlig spillemandsmusik, og traditionen tro sluttede den oplevelsesrige dag med, at der blev »vættet for kål«, og det sidste læs korn kørtes ind.

Læs også