Halvleg i høsten
(LANDBRUG SYD) Ørumgaard Avlsgaard og Rohden Gods høstede i sidste uge rajgræs. Den middeltidlige afgrøde optimerer udnyttelsen af mejetærskerne, der indgår i et maskinsamarbejde mellem de to selvstændige bedrifter.
Den seneste uge har det været bragende godt høstvejr, men på egnen mellem Juelsminde og Hedensted var vinterafgrøderne høstet og forårsafgrøderne endnu ikke helt klar. På Ørumgaard Avlsgaard var der ikke tid til pause, her gjaldt det middeltidlig almindelig rajgræs.
- Rohden Gods har rødsvingel, mens vi har rajgræs. De to afgrøder er gode at have indimellem høsten af forårskorn og efterkorn, så vi kan holde hinandens mejetærskere i gang forklarer Steen Højgaard, der ejer Ørumgaard Avlsgaard.
I Gl. Hornum Kær tærskede to 22 fods maskiner sig tirsdag og onsdag igennem andet års marker med almindelig rajgræs af sorten Garibaldi. Og i modsætning til det 19. århundredes sejrrige italienske frihedskæmper og nationalhelt af samme navn, så var det i sidste uge frøgræsset, der – om man så må sige - trak det korteste strå.
Efter en tur igennem de seks rystere i en af de to mejetærskere, Ørumgaards seks år gamle Massey Ferguson 40 og Rohden Gods’ nye John Deere 9660 WTS Hillmaster II blev græsset snittet. Dagen efter blev det vejret og senere på ugen presset og kørt hjem til Ørumgaard, hvor det skal bruges i halmfyret.
Henover vinteren bruges varmen til at opvarme 5.000 kvadratmeter med hønsestalde, hvor Ørumgaard årligt opformerer 120.000 moderdyr til slagtekyllinger. En absolut nicheproduktion, som kun findes i alt otte steder i Danmark. I den allernærmeste periode skal halmfyret dog ikke varme hønsene, men meget passende levere varme til at tørre frøene med.
- I første omgang belufter vi frøene, senere når udendørs temperaturen er faldet lidt sætter vi gang i tørreriet, forklarer Steen Højgaard, der i sidste uge kørte fra med traktor og kornvogn.
For at holde mejetærskerne mest muligt i gang skete tømningen af mejetærskernes tanke under fuld fremdrift. Da kornvognen var ved at være fyldt havde mejetærskerpiloten Brian Kanstrup Christensen endda overskud til at vinke sin arbejdsgiver frem, så frøene kunne blive fordelt bedst muligt i vognen. Steen Højgaard kunne ikke lade være med at udtrykke sin respekt.
- Det er rart med rutinerede folk, for det er lidt af en kunstart at tærske i frø. Der er så mange ting, man skal holde øje med, og vi kan ikke lige sætte eleverne til det. De får lov at køre i køre i kornet, imens en lidt mere erfaren mand sidder med ved siden af, forklarer Steen Højgaard.
I øjeblikket er der to elever på Ørumgaard en ukrainsk praktikant og en dansk elev som skal tilbage på skolen til oktober.
- Det går jo nogle gange lidt for stærkt for de unge, så der for eksempel ryger en hydraulikslange, som de glemmer at koble fra. Den slags må man tage med. I hvert fald vil jeg nødigt stå i en situation, hvor jeg ikke kan få et uddannet mand, når jeg har brug for det, siger Steen Højgaard.
I forvejen er der en fastansat traktorfører og en fodermester til hønseriet. Dertil trækker Ørumgaard Avlsgaard og Rohden Gods på hinandens mandskab og maskiner i årets løb.
- Der er ikke tale om et egentligt maskinfællesskab. I stedet fakturerer vi hinanden, og så sætter vi os ned ved juletid og finder ud af, hvem der skylder hvem penge. Som regel er det nu os, som skylder dem, ganske enkelt fordi vi har mere jord, cirka 330 hektar i omdrift til sammenligning med Rohden Gods’ godt og vel 200 hektar, konstaterer Steen Højgaard.
Maltbyg 70 50
Brødhvede 80 70
Rødsvingel - 30
Rajgræs 80 -
Raps 70 52