Styr på kartoflerne

(LANDBRUG SYD) Der var sat fokus på teknik til stenfrasortering, da Jysk Landbrugsrådgivning i sidste uge afholdt den årlige kartoffeldag ved Hoven.

- Vi vil vise hvordan vi får de »skide sten« sorteret fra kartoflerne, lød det fra en veloplagt Gunnar Schmidt, der var den teknisk hjælpende hånd i forbindelse med den store kartoffeldag i sidste uge, der var arrangeret af Regionsudvalget for Kartofler i Ribe og Vejle Amter, Dansk Kartoffelproducentforening og Jysk Landbrugsrådgivning, og som fandt sted torsdag i sidste uge.

Og hvordan kartofler og sten blev skilt fra hinanden blev der vist metoder til fra forskellige maskinfirmaer, der var inviteret til arrangementet. Og interessen for fra kartoffelavlerne var stor. Allerede fra de første forsøgskørsler med de forskellige anlæg blev der studeret nøje og vurderet på resultaterne.

Blandt de deltagende på kartoffeldagen, der indfandt sig på landmand Verner Nørtofts mark nord for Hoven, var blandt andet en stationær optisk stenfrasorter fra Agri-Sep der blev repræsenteret ved Ekko-Maskiner i Bredsten. Ved siden af var der mulighed for at se en Samro Seperator, der ligeledes er en løsning på at få sorteret sten fra kartofler.

Omkring stenfræsning blev det demonstreret i sammenligning med stenstrenglægger. Endelig blev der kørt med en kartoffeloptager, så det var muligt at danne sig et indtryk af, om stenene var fjernet godt nok med stennedfræseren.

I forbindelse med kartoffeldagen var der om eftermiddagen mulighed for se på Jysk Landbrugsrådgivnings to hektar store kartoffelforsøgsareal på Hjemdal. Et areal hvor der er ikke mindre end 20 forsøg i gang omkring kartofler.

Desuden er der anlagt demo-forsøg med lægning med Hyllebergs forskudte lægger og Structuals P20 system. De to typer læggere blev vist frem og demonstreret af Chr. Rask fra Hoven Smedie, mens planteavlskonsulenterne fra Jysk Landbrugsrådgivning fortalte om kartoffelforsøgene.

Læs også