10 kroner på svinefoderet
(LANDBRUG FYN) Svineproducenterne kommer til at betale lidt mere for svinefoderet i den kommende sæson. Det skyldes først og fremmest stigende kornpriser.
- 10 kroner dyrere.
Det var Morten Thomsens bud, da han på Agrogårdens fodermøde i tirsdags kastede blikket i krystalkuglen og spåede om prisen på svinefoder i den kommende sæson. Det bliver med andre ord 10 kroner dyrere at fodre på en gris fra fødsel til slagtning, hvis chefkonsulentens forudsigelse holder stik.
Direktør Lars Thorø, FAF, kom med et andet bud, nemlig 15 kroner. Så uanset hvem der får ret, ser det ud til, at de fleste svineproducenter står overfor prisstigninger, når de skal til at forhandle nye foderkontrakter.
De fremmødte svineproducenter tog dog udsigten til mindre stigninger med ro.
- Det virker ikke afskrækkende, lød det fra flere af de fremmødte landmænd, selv om de i øjeblikket slås med en notering, der trods stigninger i den seneste tid, ikke helt er deroppe, hvor den plejer at ligge i grillsæsonen.
På mødet kom Morten Thomsen med nogle forventninger til den kommende sæson.
- Det globale kornforbrug er stigende, og vi kan konstatere, at produktionen faktisk ikke følger med. Lagrene er ved at være tømte, og der skal ikke ret store udsving til, f.eks. bare en høst der bliver forsinket tre uger, før det kan give lokale forsyningsproblemer. Sker det, kan vi komme til at se nogle priser, der lige pludselig galopperer voldsomt i vejret, sagde chefkonsulenten, som under alle omstændigheder forudser stigende kornpriser indenfor de næste tre-fire år.
Forbruget af soja stiger også, men her har produktionen været bedre i stand til at følge med.
- Når det gælder høstudsigterne, så ser de pæne ud i både USA og Europa. Vi kan diskutere, om der har været tørke herhjemme, og hvor meget det betyder for udbyttet, men det ser ikke helt håbløst ud. De fleste områder på Fyn kan godt klare en periode med mindre nedbør, sagde Morten Thomsen, som forventer en kornpris omkring 76-80 kroner ab mark og en sojapris omkring 150-155 kroner i den kommende sæson.
Når det gælder prisen på de forskellige typer svinefoder, forventer chefkonsulenten en slagtesvinefoderpris på 124-132 kroner per 100 kilo. Sofoderet kommer til at koste 125-135 kroner per 100 kilo, og smågrisefoderet kommer til at koste 176-188 kroner per kilo. De laveste priser for de skrabede foderkvaliteter, og de højeste priser for foder med det bedste råvareindhold.
- Med de nuværende udsigter forventer jeg en stigning på et par kroner per 100 kilo foder i forhold til det niveau, vi er på vej udad, sagde Morten Thomsen, som tilføjede, at priserne ganske naturligt afspejler de svagt stigende kornpriser.
Han præsenterede også en oversigt over de prisudsving, der har været på de forskellige svinefodertyper indenfor de sidste fire sæsoner og sammenlignede dem med udsigterne for den kommende sæson. Den samlede foderudgift fra fødsel til slagtning svinger i denne periode mellem 375 kroner og 425 kroner.
- Bortset fra sæsonen 01/02, hvor vi havde et prishop i størrelsesordenen 20 kroner, så ligger priserne egentlig forbløffende stabilt, konstaterede Morten Thomsen, som tilføjede, at det naturligvis fortsat er vigtigt at fokusere på foderprisen. Og det kan svineproducenterne bl.a. gøre via Agrogårdens foder-mail, hvor oplysninger om de aktuelle foderpriser mailes til tilmeldte landmænd i perioden august-september, hvor størstedelen af alle foderkontrakter indgås.
(3) 28-26-fy
- Med de nuværende udsigter forventer jeg en stigning på et par kroner per 100 kilo svinefoder i forhold til det niveau, vi er på vej udad, sagde Morten Thomsen på Agrogårdens svinefodermøde i tirsdags.
(2) 27-26-fy
- Det virker ikke afskrækkende, lød det fra flere af de fremmødte landmænd, da de blev præsenteret for Morten Thomsens bud på foderpriserne i den kommende sæson.
(2) 29-26-fy
- Der er penge at spare ved hjemmeblanding. Men I skal ikke gøre det kun for pengenes skyld. Det kræver et overskud rent arbejdsmæssigt, sagde Henrik Solgård, Nårup, der fortalte om sine fem års erfaringer som hjemmeblander.
Foderfirmaerne er blevet bedre til at holde, hvad de lover. Det viser den seneste undersøgelse, hvor Agrogården har analyseret indholdet af fem grovvarefirmaers slagtesvinefoder og sammenlignet det med samme firmaers produktblade, der udleveres i august, og de indlægssedler, der følger med svinefoderet, når det leveres ude hos landmændene.
Der er mindre udsving, både til plus og minussiden, i forhold til det lovede indhold af foderenheder og aminosyrer, men ingen af prøver overskrider de 15 procent, som er sat som dumpegrænse, idet der tages hensyn til en vis analyseusikkerhed.
- Alt i alt kan vi rose firmaerne. De har gjort deres arbejde godt, sagde chefkonsulent Morten Thomsen på Agrogårdens svinefodermøde i sidste uge og konstaterede, at der ikke var grundlag for at sortliste nogle af de fem firmaer, når de kommende foderkontrakter skal forhandles på plads.
Han opfordrede samtidig svineproducenterne til at læse firmaernes produktblade og indlægssedler grundigt og sammenligne prisen på foderenhederne.
Sluttelig advarede han mod her-og-nu handler.
- Hvert år oplever vi firmaer, der ringer ud og siger: Slå til nu, for foderet stiger 5 kroner på mandag. Det er ikke en fair måde at behandle folk på, når det handler om foderkontrakter til 1 eller 2 millioner kroner. Hvis ikke I kan få rimelig tid til at undersøge tilbuddet, så sig, at I ikke vil handle med det pågældende firma, sagde Morten Thomsen, som tilføjede, at det ofte viser sig, at tilbuddet står ved magt, selv om man venter et par dage med at slå til.