88-årig kartoffelmester

(LANDBRUG SYD) Kaj Jensen fra Aabenraa vandt danmarksmesterskabet i dyrkning af frilandskartofler.

Onsdag i sidste uge kunne Hendes Majestæt Dronning Margrethe og Prins Henrik ved aftensmaden nyde de første friskopgravede, danske frilandskartofler. Æren som kongelig »hofleverandør« havde 88-årig Kaj Jensen, Lindbjerg ved Aabenraa, der tidligere på dagen var blevet kåret som officiel dansk mester i dyrkning af frilandskartofler.

Bag denne specielle sportsgren stod for sjette år i træk Danmarks Kartoffel Råd, der blandt andet har Peter Gæmelke som protektor, fødevareminister Mariann Fischer Boel som æresmedlem og håndboldstjernen Rikke Hørlykke som rådets kartoffelambassadør 2004.

I kamp med seks fynboer, som også havde tilmeldt sig som aspiranter til den ærefulde titel, lod Kaj Jensen ingen tvivl tilbage, da den officielle vejning under stort presseombud blev foretaget i Kerteminde - og vinderkartoflerne straks sendt videre til Amalienborg med Post Danmark.

Fra de syv kartoffelplanter, som reglerne foreskriver, var der i parcelhushaven i Aabenraa opgravet ikke mindre end 3354 gram nye danske kartofler eller mere end 300 gram mere end nr. to, Inge Nielsen fra Særslev på Nordfyn.

Kaj Jensen er i bogstaveligste forstand ikke kommet sovende til DM-titlen. Minerva-kartoflerne er blevet passet som småbørn - dynen (plastikken) er trukket af og på dag og nat alt efter varmegraderne.

- Det har været et svært forår med skiftende temperaturer. Et par gange har vi oplevet ned til minus 7 grader, og derfor har jeg måtte våge meget over rækkerne ude i haven, fortæller danmarksmesteren, der har måttet sende afbud til flere sammenkomster og sågar en større familiefest for at passe sine kartofler.

I 2000 blev Kaj Jensen også vinder af konkurrencen, og efter reglerne måtte han derfor vente tre år for atter at kunne deltage. Og det gjorde den erfarne kartoffeldyrker med bravour.

I ikke mindre end 61 år har han haft tidligkartofler i haven i Aabenraa. Aktuelt har han otte sorter til de forskellige formål i sæsonens løb - lige fra DM-konkurrencen, salatkartofler til sommerens grillmad og til kartoffelmos.

Læs også