Maskinimportør ved et tilfælde

(Effektivt Landbrug) Franske Agrisem maskiner tilfredsstillede et længe næret ønske om at finde et velegnet system til pløjefri dyrkning.

Når Niels og Keld Tolstrup møder op med deres to maskiner, Agrisem Cultiplow og Disc-O-Mulch i Hedensted i næste uge, er det også første gang, de to landmænd i det hele taget AgriMark, der nu afholdes for tredje gang.

- Det er jo lidt ærgerligt, vi ikke tog os tid til at besøge AgriMark sidst, det blev afviklet. Men dengang vidste vi ikke, at vi ville komme til at være med som udstiller af Agrisem-maskinerne ved arrangementet, siger Niels Tolstrup.

- Vi har også vores tvivl om, hvad vi skal kalde det koncept, henholdsvis Cultiplow’en og Disc-O-Mulch–tallerkenharven indgår i. Kan man kalde det reduceret jordbehandling, når vi i stedet for at pløje, bearbejder jordlaget i 30-35 centimeters dybde, spørger han.

Baggrunden for Niels og Keld Tolstrups interesse for de franske Agrisem-maskiner er en mangeårig interesse for at finde et velegnet system for reduceret jordbehandling på de 120 hektar på gården ved Hammel, hvor de i øvrigt også driver en svineproduktion og stutterivirksomhed.

- Da vi på Agromek i 2003 faldt over den franske Agrisem-tallerkenharve, der dengang blev importeret af Leif Toftelund Jensen i Rødekro, besluttede vi os straks for at købe maskinen. Imidlertid skete der det ulykkelige, at Leif Toftelund Jensen pludselig døde og vi - såvel som et par håndfulde andre landmænd - savnede en importør.

- Det var anledningen til, at vi fik kontakt med Agrisem i Frankrig, og at vi nu er blevet importør af deres maskiner til Danmark, fortæller Niels Tolstrup.

Med den erfaring, Niels Tolstrup og sønnen Keld Tolstrup allerede har erhvervet sig med både tallerkenredskabet og cultiplowen, er de ikke i tvivl om, at der er praktikere bag udviklingen af Agrisem-maskinerne.

- Vi har forstået, at manden bag Agrisem-maskinerne også selv er landmand og derfor har lagt sine praktiske krav bag udviklingen af maskinerne. Det er jo rart for os, når vi går i gang som importører, at vi ikke behøver at nære den mindste tvivl om maskinernes styrke og kvalitet, siger Niels Tolstrup.

- I øvrigt er der det særlige ved fabrikken i Frankrig, at de kun udvikler maskinerne. Selve produktionen er fuldstændig udliciteret til underleverandører.

Står man ved siden af Agrisem Cultiplow’en, når den arbejder sig gennem marken, ser man tydelig jorden som en bølge løfte sig cirka 10 centimeter på tværs i hele arbejdsbredden.

- Selv om den arbejder dybere end det oprindelige pløjelag og bearbejder samme arbejdsbredde som en 7-furet plov, er den ikke sværere at trække end en 3- eller 4-furet plov, fortæller en af importørerne, Keld Tolstrup, Team Tolstrup Maskiner ApS.

- Når jorden ved hjælp af tandens særlige udformning løftes og nærmest krakelerer, for igen at trykkes på plads, ændres der ikke på jordlagene. Alligevel har det en god drænvirkning, og man kan sige, at jorden bliver løsnet, men ikke løs.

Fremkørselshastigheden med Cultiplow’en er 8,5 kilometer i timen, og forbruget af sliddele har Keld Tolstrup beregnet til 50 kroner pr. hektar.

At jordoverfladen ikke fremstår løs som en vendt plovfure mærkes straks, når den efterfølgende behandling skal foretages.

- Vi kører ikke i jorden, men på jorden. Det betyder, at når vi for eksempel efterfølgende forbereder marken til såning med Disc-O-Mulch–redskabet, kan vi nemt styre arbejdsdybden. At vi ikke skal køre i løs jord betyder også meget for brændstofforbruget, idet der ikke er nogen nævneværdig rullemodstand, som man kender det fra nypløjet jord, forklarer Keld Tolstrup.

Som på flere andre nyere tallerkenredskaber har Disc-O-Mulch-redskabet også en lidt skrå angrebsvinkel på jorden. Den forreste række tallerkner kaster materialet op mod en plade, hvor knoldene knuses og materialet blandes.

- Vi har i efteråret brugt redskabet i cirka 10 centimeters dybde til at nedmulde både et tykt lag snittet halm og et godt lag fast møg, hvorefter vi umiddelbart kunne lave en perfekt såning med vores Kultiseeder med skiveskær. Arbejdshastigheden på tallerkenredskabet var 12-14 kilometer i timen.

Disc-O-Mulch maskinen er forberedt til også at kunne fungere som en såmaskine.

- Fra en såkasse sendes kernerne ned mellem de to rækker tallerkener og dækkes af de bagerste tallerkener og får derefter et tryk af pakkevalsen. Her fungerer den plade, der fanger materialet fra de forreste tallerkener, som en beskyttelse for sårørene.

- Vi har i dette forår forsøgt at så et areal med dette system for at se, hvordan det fungerer, fortæller Keld Tolstrup, der også fremhæver, at redskabet hører til i den billige ende, når det gælder omkostninger til sliddele.

Læs mere om Pløjefri dyrkning

Begreber som conservation agriculture og regenerativt landbrug vinder frem – også i det politiske landskab og hos organisationer, som ikke har haft historie for samarbejde med landbruget.

Læs mere her

Læs også