- Det går simpelthen ikke!

- Vi skal have et effektivt og lønsomt landbrug, javel. Men man er nødt til at forholde sig aktivt til de fuldt berettigede krav og forventninger omverdenen har til landbrugserhvervet, sagde fødevareminister Mariann Fischer Boel, da hun i Ryslinge Forsamlingshus i tirsdags mødte flere hundrede svineproducenter.

- Vi skal have styr på problemerne, så vi kan videreudvikle den kæmpesucces, som den danske svineproduktion først og fremmest er. Derfor skal der lyde en kraftig opfordring til jer om at få orden i eget hus – eller rettere egen stald.

Fødevareministeren sigtede her til diskussionen om dyrevelfærd, herunder dyretransporter, lugtgener og skuldersår, men også de få landmænd, der producerer flere grise end loven tillader.

Mariann Fischer Boel havde trods den barske tale ikke glemt humoren, da hun til de omkring to hundrede tilhørere udtrykte sin nervøsitet for, om alt for mange var blevet hjemme for at tælle grise.

Mødets arrangører, svinefagdyrlægerne i Ringe, kunne bifalde ministerens glæde over fremmødet.

- Det kan da ikke passe, at vi nærmest dagligt kan læse nye historier om for mange svin. Ja, ikke bare mange, men alt for mange, pointerede ministeren, der dog til nøds kunne gå med små udsving, men ikke det der ligner systematisk omgåelse af reglerne.

- De, der gør sig skyldige i disse overskridelser, må også gøre sig klart, at det belaster hele landbrugets troværdighed. Vi kan ikke leve med, at en - forhåbentlig lille - kreds ødelægger hele erhvervets omdømme.

Hun skabte ingen tvivl om regeringens standpunkt: - Vores landbrugsdyr skal - med streg under skal - behandles ordentligt. Sådan er det!

- Det er et ansvar som langt de fleste landmænd og dyrlæger heldigvis tager alvorligt, men der er alligevel for mange eksempler på, at dyrevelfærden ikke er i tip-top orden ude på bedrifterne, sagde hun, og nævnte skuldersår og knoglebrud som eksempler.

- Disse forhold tilføjet informationerne om hårrejsende dyretransporter er helt uacceptable, og rammer landbrugserhvervet som en boomerang. Det handler om etik og troværdighed, men sandelig også om økonomi, fastslog Mariann Fischer Boel.

Det var eksportværdien på langt over 20 milliarder kroner, som ministeren sigtede til. En eksport, der ude i den store verden er afhængig af tillid til de danske produkter.

- Vi vil først og fremmest gå efter dem, som ikke har orden i eget hus. Vi øger antallet af kontrolbesøg, og kontrollen bliver udvidet til at gælde alle besætninger med flere end 10 produktionsdyr. Men det er klart, at vi ikke hele tiden kan kontrollere alle landmænd.

- Derfor handler det også om holdninger. Både hos den enkelte landmand, men også dyrlægen, som jævnligt kommer i bedriften, hvor de skal give råd og vejledning.

- Så lad mig slå fast med syvtommersøm: Det er komplet uacceptabelt, hvis dyrlægen vender det blinde øje til forhold, som ikke er i orden, lød det fra ministerens skarpe tunge.

Tiltag i arbejdet med bedre ventilation af hensyn til lugtgener, indretning af stalde og effektiv overvågning blev bemærket af politikerne.

Mariann Fischer Boel omtalte, at når regeringen vil lave en gyllehandlingsplan, som en del af den nye vandmiljøplan, så er det blandt andet for at nedbringe lugtgener til et minimum.

- Det handler ikke kun om afstand og godt naboskab, men også om en god løbende dialog og om viden. I den sammenhæng er det regeringens håb at få sat skub i forskningen på området.

- Vi vil have udviklet systemer, der ikke bare virker, men også vil kunne anvendes uden at lønsomheden i svineproduktionen går fløjten, fastslog fødevareminister Mariann Fischer Boel.