Stadig potentiale i sukkerroerne

(LANDBRUG FYN) Tvivl om hektartilskud holder indtil den nuværende sukkerordning udløber.

- Sukkerproduktionen i Danmark begyndte i 1872, fortalte planteavlskonsulent Niels Kjeld Dalsgaard, som ved tirsdagens planteavlsaften på LandboFyn orienterede om roedyrkning før, nu og i fremtiden. Dalsgaard startede med at citere fra en 123 år gammel »Vejledning i Dyrkning af Sukkerroer«, der indledtes med følgende vise ord:

»Det er kun få år siden, at der herhjemme blev set ned på agerbruget som en virksomhed, til hvilken der ikke fordredes nogen særlig åndsuddannelse. Lykkeligvis ser man nu noget anderledes derpå - lykkeligvis; thi det er på den rette benyttelse af fædrenejorden, at hele vor fremtid beror, og der er meget at gjøre«.

- Jeg tror ikke på, at vi får hektartilskud til sukkerroer så længe, den nuværende sukkerordning kører, betonede Dalsgaard, der forventer en reduktion på 18-20 procent af EU’s sukkerkvoter fra 2006.

Samtidig forudså han, at udbytterne i roemarken i løbet af de første 10 år i dette årtusinde vil stige fra de nuværende 10 ton polsukker pr. ha til 15 ton. Halvdelen af denne stigning vil fremkomme gennem sortsvalg og forædling samt en bedre svampebekæmpelse, mens halvdelen vil afhænge af rådgivning og driftsledelse.

Læs også