Økologer mister SFL-tilskud

(LANDBRUG SYD) Økologer er kommet i klemme i forbindelse med ændringer i tilskudsregler – urimeligt mener bestyrelsesmedlem i LRØ, Uffe Bie, der samtidig er næstformand i økologiudvalget under Dansk Landbrug.

En gruppe økologiske landmænd med jord i SFL-områder er kommet i klemme i forbindelse med ændringer i tilskudsreglerne. Konsekvensen er, at landmændene først kan få tilskud i 2005.

- Det drejer sig om økologer med jord i SFL-områder, der skulle have fornyet deres tilsagn pr. 31. december 2003. På grund af ændrede regler kan de ikke få SFL-tilskud i 2004, forklarer gårdejer Uffe Bie, Ejstrupholm, der er næstformand i økologiudvalget under Dansk Landbrug og i bestyrelsen for LRØ.

Han driver 115 ha. heraf 100 i SFL-område. Som følge af ændringen mister han 50.000 kr. i tilskud i indeværende år, da tilskuddet er 500 kr. pr. ha.

- Økologi-ordningen bliver ændret, så den kommer til at høre under MVJ-ordningen som miljø-betinget landbrug (MB-ordningen). Hidtil har økologer ikke kunnet søge tilskud under MVJ, fordi de opfyldte kravene i forvejen. I stedet fik økologer med jord i SFL-områder et tilskud på 500 kr. pr. ha.

- Nu skal denne gruppe have et nyt økø-tilsagn, et såkaldt MB-tilsagn. Men de kan først søge om tilskud, som erstatter de 500 kr. pr. ha., i løbet af 2004 og til udbetaling i 2005. Dermed mistes tilskuddet i 2004.

- Men vi er altså også nogle stykker, hvor det drejer sig om mange hektar. Og jeg mener ikke, at urimeligheden bliver mindre af, at de fleste kun mister tilskud for et mindre areal.

- Da jeg blev opmærksom på det her, kontaktede jeg Plantedirektoratet, men her fik jeg at vide, at der ikke var noget at gøre, og at det bare var ærgerligt.

- Landscentret har på mit initiativ kontaktet samtlige konsulenter, der arbejder med økologi, for at få et overblik over, hvor mange hektar det drejer sig om. 10 har meldt tilbage, det svarer ca. til en tiendedel af alle. De 10 har ca. 60 økologer, der rammes med ca. 2000 ha. Hvis det er udtryk for et gennemsnit, drejer det sig om ca. 20.000 ha og 10 millioner kr. Det er mange penge for en gruppe økologer at gå glip af.

- Det har jo reelt ikke noget med hinanden at gøre. Vi er blevet overset, og vi er kommet i klemme. Det er meget uheldigt og meget urimeligt. Når man ændrer på reglerne, må man være opmærksom på, at sådan noget ikke sker. Der er tale om en svipser i systemet, men det kan ikke være rimeligt, at landmændene skal bøde for en forglemmelse i direktoratet, understreger Uffe Bie.

Læs også