Sukkerroerne vokser ikke ind i himlen
(LANDBRUG FYN) Man skal overveje det grundigt, inden man beslutter at forpagte sukkerroekontrakter. Sådan lyder rådet fra Patriotisk Selskab, som nu vil tilbyde formidling af roekontrakter via selskabets hjemmeside.
Den tillægsaftale mellem Danske Sukkerroedyrkere og Danisco Sugar, som blev omtalt i Landbrug Fyn i sidste uge, og som gør det muligt i kontraktårene 2004 og 2005 at forpagte en dyrkers kontraktmængde uden tilhørende jordareal, har vakt interesse hos mange sukkerroedyrkere rundt omkring i landet.
Et stort spørgsmål i den forbindelse er naturligvis prisen for en sådan forpagtning af retten til at dyrke og levere sukkerroer.
»Fanget« på en fridag mellem jul og nytår og uden mulighed for betænkningstid vurderede planteavlskonsulent N.K. Dalsgaard, LandboFyn, at det »historiske« prisniveau i omegnen af 300 kroner pr. ton A-sukker (og med B-kvoten uden beregning) forekom at være en høj pris i den aktuelle situation.
Munch-Andersen har med udgangspunkt i Patriotisk Selskabs »Driftsanalyser 2002/2003« gennemgået resultaterne fra 102 ejendomme med i gennemsnit 25-30 ha med sukkerroer. Og han sammenfatter sine beregninger med at påpege, at hvis man skal betale mere end 2-300 kroner pr. forpagtet ton polsukker, så skal man være en særdeles dygtig roedyrker!
- Ud fra ejendommenes dækningsbidrag (DB II) i 2002 har jeg delt dem op i tre lige store grupper med henholdsvis bedste, mellemste og dårligste DB II. Bruttoudbyttet for sukkerroerne ligger i gennemsnit for alle ejendommene på 19.311 kr. pr. ha. Dette tal dækker over 20.784 kr. i den bedste gruppe, 19.617 kr. i mellemgruppen og 17.531 kr. i den dårligste gruppe.
- Stykomkostninger I, der omfatter udsæd, gødning, kemikalier og diverse andre omkostninger, var i gennemsnit 3.881 kr. Stykomkostninger II, der omfatter udgifter til arbejdsløn, traktor og andre maskiner, maskinstation og fragt, udgjorde i gennemsnit 6.257 kr. pr. ha.
- Til sammenligning var det gennemsnitlige DB II i vinterhvede for 154 ejendomme 4.951 kr. pr. ha og i vårbyg for 152 ejendomme 4.693 kr. pr. ha. Det vil sige, at forskellen i dækningsbidrag mellem sukkerroer og en kornafgrøde i 2002 i gennemsnit har været fra godt 4.000 kr. til ca. 4.500 kr. pr. ha. Ved et udbytte på 9-10 tons sukker pr. ha svarer det til ca. 450 kr. pr. ton polsukker.
- I prognoserne for 2003 og 2004, hvor der - i hvert fald for 2003 - må indregnes højere kornpriser, er den gennemsnitlige forskel i DB II mellem sukkerroer og korn nede på ca. 3.500 kr. pr. ha, svarende til 350-400 kr. pr. ton polsukker.
Man skal vurdere, om den maskinpark, man har, kan klare de øgede opgaver, eller om der eventuelt skal indregnes udgifter til maskinstation. Endvidere om man overhovedet kan nå det ekstra arbejde.
- Man skal også tænke på sædskiftet, understreger Munch-Andersen. Generelt bør man ikke forpagte mere, end at man har max. 25 procent med sukkerroer. Tillige skal man vide, hvad det er, man forpagter - og skal betale for. Er det kontraktkvantum i februar - eller efter en mulig kvotereduktion senere på året?
- Jeg mener, konkluderer Rune Munch-Andersen, at for gennemsnitsavleren bør prisen for forpagtning af sukkerroe-kontraktmængder ligge på 200-300 kroner pr. ton polsukker. Skal man give mere, skal man være en særdeles dygtig roedyrker. I øvrigt vil der blive sat mere fokus på disse forhold på Patriotisk Selskabs planteavlsdag, onsdag den 28. januar på Odense Congress Center.
oprette en roeformidling - til formidling af roekontrakter.
Det er en service, som kan benyttes af alle landmænd, som her kan meddele, om de vil afgive kontraktkvanta, eller om de vil forpagte - i begge tilfælde hvor meget, det drejer sig om. Og eventuelt (det vil nærmere fremgå af hjemmesiden) til hvilken pris, man ønsker at forpagte eller bortforpagte.