Med 6. klasse i stald og køkken

(LANDBRUG FYN) Landbrugets Samfundskontakt Fyn gennemfører i efterårets og vinterens løb en række arrangementer, hvor 6. klasser fra skoler i Odense lærer om moderne landbrug og landbrugets produkter.

Fynsk landbrug har givet 6. klasserne i Odense et godt tilbud. Det handler om et besøg på et fynsk landbrug med rundvisning og orientering om moderne landbrug. Dagen efter er der så undervisning i eget skolekøkken, hvor landbruget stiller en kompetent gæstelærer til rådighed. Formålet er at give børnene indblik i livet på et landbrug, samt give dem større indsigt i fødevarernes vej fra jord til bord. 27 klasser har taget imod tilbudet, og det er betydeligt flere, end arrangørerne havde turdet håbe på. 16 af besøgene afvikles i september og oktober, og de sidste 11 finder sted til foråret.

Skolerne kunne vælge mellem tre landbrug: Ravnelund i Allested, som har en stor svineproduktion med masser af smågrise og løsgående søer i dybstrøelse. Grambogård i Tommerup, der har en stor besætning af røde malkekøer på dybstrøelse samt eget gårdmejeri. Og endelig Højstrupgård ved Fangel, der drives økologisk og har en besætning på cirka 60 malkekøer.

Ravnelund ejes og drives af Inge Merete og Torben Pedersen, der bor på gården sammen med deres fire børn. Bedriften omfatter i alt 135 hektar, og i en sostald fra 1999 er der en besætning på 630 søer, som årligt producerer 15-16.000 smågrise.

4.000 af grisene fedes op til slagtning på en anden gård i nærheden, som parret ejer, mens resten sælges som 30-35 kg’s smågrise.

Ud over Inge Merete og Torben Pedersen selv beskæftiger bedriften fire ansatte medarbejdere - tre i staldene og en i markbruget.

Og selv om konkurrencen fra en flok søde kattekillinger og familiens særdeles selskabelige labrador, Katja, var stor, så fik både elever og lærere et godt og detaljeret indtryk af dagligdagen i en stor svineproduktion.

Næste dag gik det løs i skolekøkkenet, hvor faglærer Frank Larsen, Dalum Tekniske Skole, sammen med børnene lavede lækker mad af fødevarer fra landbruget. Menuen bestod dels af ovnbagte nudler med henholdsvis kyllinge- eller grisekød og dels af bagte æbler med labna, der er en cremet afdryppet yoghurt.

Læs også