Flere skal være biavlere

Hos Biavlerforeningn Sønderjylland oplever man for tiden medlemsfremgang. Via nybegynderkurser håber man imidlertid at få endnu flere til at kaste sig over biavl.

- Jeg har altid godt kunnet lide honning, vel at mærke god honning. Og det var egentlig det, der fik mig til at gå i gang, husker Bent Jensen.

Og efter en årrække med tilbagegang for dansk biavl og produktion af honning ser Bent Jensen også tegn på, at det er ved at ændre sig. Og det er en udvikling, han via foreningen gerne støtter. Derfor afholder biavlerforeningen hvert år et nybegynderkursus for kommende biavlere. Et kursus, der løber over maj og starter 29. april lige op til starten for bisæsonen.

- Normalt starter de nye biavlere op med et par stader og udvider så derfra, fortæller Bent Jensen, mens han forklarer det kursusforløb, de kommende biavlere får som nybegyndere.

Her får kursusdeltagerne hver tirsdag aften i maj mulighed for at lære om emner som bisamfundet, bigårdens placering, bestøvning, bær og frugter, pollen og nektar samt pasning af bier og honningslyngning.

Selve kurset koster små 500 kroner, mens biavlerforeningen tilbyder en startpakke til 2500 kroner, der foruden et bistade blandt andet indeholder 40 rammer med 40 vokstavler. Desuden følger der også en bi-anorak og gummihandsker med samt ikke mindre end 96 honningglas.

Bent Jensen tilføjer, at Biavlerforeningen Sønderjylland desuden har en skole-bigård ved Laksmølle i Aabenraa, hvor kursusdeltagerne foruden undervisning kan etablere deres egen bifamilie.

- Jeg har aldrig haft problemer med at få afsat min honning. Samtidig er der stigende efterspørgsel efter dansk honning, ikke mindst fordi priserne på den billigere udenlandske honning er stigende. Det er noget, vi kan mærke, siger Bent Jensen, der også mærker, at efterspørgslen har ændret sig på andre punkter.

Hvor det tidligere stort set kun var til at spise, bruges honning i dag også i stigende grad til naturmedicin, naturprodukter og kosmetik.

Om sidstnævnte har noget med kvinderne at gøre vides ikke, men i hvert fald er i gennemsnit hver tredje nyudsprungen biavler i Sønderjylland en kvinde. Biavlerforeningen Sønderjylland har i dag godt 60 medlemmer, heraf er de 14 kommet inden for det seneste år.

Bent Jensen oplyser, at målet er et sted mellem 75 og 80 medlemmer.

- Og gerne nogle unge imellem, da vi ellers uddør, griner Bent Jensen, der påpeger at gennemsnitsalderen har været langt over 50, men nu langsomt er for nedadgående.

Læs også