Computer styrer såningen

(LANDBRUG SYD) Den tyske maskinproducent Rabe demonstrerede forleden den syv tons tunge model »Mega Seed« på en mark ved Varde.

Forleden dannede en af hans marker rammen om en sådemonstration, hvor den tyske maskinproducent Rabe præsenterede sit bud på, hvordan det bedst gøres i form af den nye »Rabe Mega Seed«, der er en syv tons tung såmaskine. En maskine der er fuldt computerstyret, og som ifølge producenten selv har været afprøvet på hjemmemarkedet i to år.

Ved præsentationen havde Rabe allieret sig med Varde Maskinstation hos Søren P. Sørensen, der på sin bedrift på Langhedevej ved Varde har 37 hektar, og som i øvrigt selv har praktiseret pløjefri dyrkning gennem de seneste fire år.

Fra en computer i traktorens førerhus indtaster landmanden de data, han ønsker med hensyn til såningen, hvorefter maskinen følger instrukserne nøje. For eksempel kan indtastes hvor mange gram frø maskinen skal så per hektar, ligesom computeren kan indstilles til en bestemt arbejdshastighed samt tage højde for arbejdsstop i marken undervejs.

- Mange kender sikkert problemet med, at man holder en pause i arbejdet. Når man så starter op igen, bliver der ikke sået de første par meter. Det problem har man ikke her, hvor maskinen giver korn med det samme, forklarer Tage Zacho fra Rabes danske afdeling.

Han påpeger i den forbindelse, at såmaskinen er el-drevet og ikke som normalt styret via trækhjul. En sensor fortæller så computeren, hvornår og hvordan den skal foretage såningen.

Den kan arbejde i dybder på mellem 3 og 15 cm, og arbejdshastigheden ligger på mellem 13 og 15 kilometer i timen. Et specielt pressehjul sørger for at forhindre opbygning af ler i maskinen ved arbejde i tung og våd jord.

Tage Zacho tilføjer, at maskinen trods sin høje vægt også er til at komme rundt med på landevejen, hvor den i Tyskland er godkendt til 45 kilometer i timen i transporthastighed.

- Jeg ved ikke hvorfor, men sidste år opstod der nogle uforklarlige pletter i marken, hvor strået lagde sig, husker Søren P. Sørensen, der søgte forklaring hos en lokal planteavlskonsulent, men uden held.

Ingen kan derfor sige, om det skyldtes den pløjefri dyrkning, eller om pletterne var opstået under alle omstændigheder, men uanset hvad fortsætter Søren P. Sørensen med metoden fremover.

Læs også