Landmændene har fået mere potens i sprøjten

(Effektivt Landbrug) Danmark har tidligere haltet bagefter med godkendelse af nye sprøjtemidler. Sådan er det ikke mere. Danske landmænd får nu glæde af de nyeste landvindinger på pesticidfronten i samme takt som kollegerne i de andre EU-lande.

I år får landmændene mere end 10 helt nye sprøjtemidler til rådighed i kampen mod ukrudt og svampe i marken. Det er nyt i forhold til tidligere, hvor danskerne ofte måtte vente år i forhold til kollegerne i EU med at udnytte de nyeste landvindinger på pesticidfronten.

Årsagen var blandt andet, at Miljøstyrelsen fra slutningen af 1980’erne og frem til 1997 var travlt beskæftiget med revurdering af 200 gamle aktivstoffer. Da denne pukkel blev filet ned, blev der mere tid til godkendelse af nye produkter.

- Der er ingen tvivl om, at afviklingen af revurderingspuklen har ført til en hurtigere godkendelsesprocedure herhjemme. Vi er nu begyndt at få de nye aktivstoffer lige så hurtigt som vore kolleger i EU. Og det er bestemt positivt, siger landskonsulent Poul Henning Petersen, Landskontoret for Planteavl.

- Flere og flere produkter bliver nu godkendt efter det, man kalder de ensartede principper, som er EU’s regelsæt. Og selv om der altid vil være specifikke ting i reglerne, som man vil fortolke forskelligt i de enkelte lande, så er det en stor fordel, at man har nogle overordnede regler, som alle skal følge, siger Poul Henning Petersen.

Læs også