- Som ny formand i en ophørende forening, hvor der foregår utrolig mange møder om fusion og samarbejde, har året budt spændende opgaver, erkendte Hans Jakob Clausen, Kragholm, da han torsdag aften aflagde sin både første og sidste beretning for Langelands landøkonomiske Forening.

- Dansk Landbrug blev en realitet den 29.november. Den nye organisation må forventes at blive mere handlekraftig og kunne matche tidens udfordringer. Hvis vi fremover synes, at det skal være attraktivt at drive landbrug, så skal vi have nogle vilkår som vores familier kan trives med, fandt formanden det rimeligt at ønske.

Han håbede, at Dansk Landbrug vil kunne medvirke til, at landmændene fremover kun taler med én stemme over for regeringen, folketing, amter og kommuner.

- En forudsætning er, at vi internt kan blive enige. Det vil kræve hårdt arbejde, mange kompromisser og respekt for hinandens synspunkter, pointerede den langelandske landboformand.

- Så nu er det op til os langelændere, hvor godt vi kan samarbejde, og om øen er stor nok til at kunne klare sig selv fremover, med de udfordringer der måtte komme.

- Den sidste og for mig helt afgørende fusion var jo at få samlet de fem sydfynske landboforeninger til en stor slagkraftig forening, nemlig Agrogården, Landboforeningen for Fyn og Øerne. Foreningen har et klart mandat til at arbejde målrettet for at pleje medlemmernes faglige og erhvervspolitiske interesser, sagde Hans Jakob Clausen.

- Ikke alle var tilfredse med fusionen, men til dem vil jeg sige »tak for dysten« og tak for de spørgsmål, I har stillet.

- Vi har tidligere ligget lavt med timepris på rådgivning, og det må vi så have lov til at glæde os over, sagde formanden og bemærkede endvidere:

- Vi skal dog også se på, at samtidig med at timeprisen er steget, så er der sket et fald i kontingentet til foreningen. Det gør, at den samlede udgift til rådgivning ikke er steget så meget, som man umiddelbart vurderer, når man ser timeprisen.

- Det er oplagt, at medlemmerne kun vil betale for de ydelser, som de føler, at de får nyttevirkning af. Landbrugsrådgivningen under Agrogården må derfor være økonomisk og kvalitetsmæssig konkurrencedygtig, men det er der også forudsætninger for, vurderede Hans Jakob Clausen.

Det er især udviklingen i ejendomsskatten med stigende grundskyldpromiller og vurderinger, der er årsagen. På fem år er denne erhvervsskat steget knap 400 millioner kroner. Pesticid- og energiafgifterne har samlet siden 1996 øget byrden for landbruget med ekstra omkring 250 milliarder kroner.

I forbindelse med generationsskifte betalte landbruget i 2001 næsten 750 millioner kroner primært i form af avancebeskatning. Næsten en fordobling i forhold til året før.

- Jeg kan ved denne lejlighed, og få dage efter at have hørt regeringens skatteudspil, ikke undlade at kommentere den manglende imødekommenhed over for vort erhverv. Her tænker jeg på skat af produktionsjorden, pointerede landboformanden.

- Da regeringen var i opposition, lovede de, at så snart de kom til fadet, skulle de forhadte jordskatter væk. Her er da vist et brudt valgløfte, mente Hans Jakob Clausen.

På Langeland har der - og er der stadig - for en del landmænd på Sydlangeland vanskeligheder med at få tilladelser til produktionsudvidelser.

Konklusionen er, at der er generel utilfredshed med den manglende og utilstrækkelige offentliggørelse omkring udpegning af habitatområder. Der kan desværre ikke ændres bagud, men alene vurderes fremadrettet, måtte formanden konstatere i sin beretning.

- Trods nogle uoverensstemmelser mellem de implicerede landmænd og landboforeningen som forårsagede, at flere ville melde sig ud af foreningen, kan vi i dag heldigvis konstatere, at de fleste blev hos os, lød det med tilfredshed fra den langelandske landboformand.

- Det er ikke mange foreninger forundt at have virket så aktivt over så lang en tidshorisont, mente formanden.

- Vi indtræder nu i et nyt stærkt selskab, som vil være tilpasset de nye tider, og med et stærkt politisk sigte om at kunne debattere og præge erhvervets udvikling.

- Samtidig bliver vi en del af en rådgivningsvirksomhed, som vil kunne rådgive medlemmerne. Både den allermest effektive og idérige landmand, og samtidig kunne rådgive sagligt og fornuftigt til det enkelte medlem, som ønsker sig en rådgivning på et andet niveau.

Med den udmelding sluttede formanden for Langelands landøkonomiske Forening, Hans Jakob Clausen, foreningens sidste beretning.

Der var trods alt en festlig anledning på dagsordenen for den 148. og sidste generalforsamling i landboforeningen på Langeland.

Som medarbejder gennem 30 år hos proprietær Viggo Mengel, »Frederiksberg«, Humble, fik traktorfører Leif M. Rasmussen overrakt Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskabs sølvmedalje for tro og pligtopfyldende gerning hos arbejdsgiveren.

Under eventuelt benyttede flere medlemmer lejligheden til nostalgiske tilbageblik, og vemodige afskedshilsner til en nyttig partner gennem livslange tilværelser som landmænd. Fra foreningens mangeårige, medlemsvalgte revisor, fhv. borgmester Svend Aage Hansen, lød der tillige en klar melding til de unge landmænd: - Jeg håber, at vi kan høre jeres stemme - også i den store organisation!