Et tilfredsstillende år på Jejsing Maskinstation

2002 har været præget af meget store investeringer på den sønderjyske maskinstation. Næste år skal der konsolideres, vurderer ejeren, som dog er åben over for nyinvesteringer, hvis behovet opstår.

Johnny Sørensen kan som ejer af Jejsing Maskinstation se tilbage på et tilfredsstillende 2002.

Eller som han selv siger på klingende sønderjysk: - Jeg har ikke noget at klage over.

Præcis hvor godt et år, der nu snart er gået, ved Johnny Sørensen endnu ikke. Stort set alt arbejdet for egnens landmænd er dog for længst overstået for i år, og lige nu arbejder 4-5 mand på at klargøre maskinerne til den kommende sæson. I højsæsonen beskæftiger maskinstationen 10-11 mand.

- Jeg vil vurdere, at omsætningen ligger omkring de 11 millioner kroner, og det ser da ud til, at vi får sorte tal på bundlinien. Det er ikke nogen guldgrube at drive maskinstation, men vi har da en forventning om, at der også kommer lidt ud af arbejdet til os selv. Det er jo ikke for at få røde tal på bundlinien, at vi arbejder, pointerer Johnny Sørensen over for Effektivt Landbrug, som har fulgt årets gang på Jejsing Maskinstation.

Blandt andet er der i 2002 blevet investeret i to nye Samson 25 ton gyllevogne, en John Deere 8520 stortraktor med 335 hk, en CaseIH CF80 »Cross-Flow« mejetærsker, samt et 8,5 meter græssæt fra Kuhn. Og til februar leveres en 390 hk stærk selvkørende Vredo 3926 gyllenedfælder.

- Men her stopper vi nok også for denne gang. Selvfølgelig kan der opstå behov for nye investeringer, hvis kundekredsen kræver det. Men aktuelt er det planen, at 2003 skal være et år, hvor vi konsoliderer os. Maskinparken er stort set ny, og jeg vurderer ikke, at der er behov for de helt store investeringer næste år, fortæller Johnny Sørensen.

- Tidligere var det sådan, at der kørte mange forskellige maskinstationer hos den enkelte landmand – alt efter hvilke opgaver, der skulle løses. I dag kan vi mærke på kunderne, at de gerne vil have, at det er den samme maskinstation, der udfører flest mulige opgaver. De vil gerne kende den maskinstation, de bruger, og det betyder selvfølgelig, at vi må investere i en maskinpark, der kan løse mange opgaver, siger Johnny Sørensen.

Han vurdere samtidig, at der fremover vil være flere og flere landmænd, der vælger at lade maskinstationer overtage mange af de opgaver i marken, de hidtil selv har stået for.

- Som maskinstation har vi mulighed for hele tiden at køre med det nyeste grej, fordi vi bruger maskinerne meget. Vi har en forholdsvis stor udskiftning i maskinparken, og kan derfor tilbyde kunderne at løse opgaver med maskiner, der er topmoderne. Ikke mindst derfor tror jeg på, at vi som maskinstation har en fremtid. Men det kræver, at vi hele tiden følger med og er parate til at investere, så vi kan opfylde kundernes krav, understreger Johnny Sørensen.

Derfor passer det da også Johnny Sørensen, Jejsing Maskinstation, dårligt, at han i de kommende uger må sende sine medarbejdere på en lang juleferie.

- Høsten af korn og snitningen af majs foregik meget tidligt og helt problemfrit i år. Også det øvrige arbejde i efteråret blev hurtigt overstået. Alt i alt blev vi færdige en måneds tid før normalt, og det betyder, at vi har haft god tid til at klargøre maskinerne.

Lige netop i disse uger op til jul er de ansatte og Johnny selv ved at få helt styr på de sidste maskiner.

- Hele maskinparken ligner efterhånden nye maskiner, og så er der ikke meget andet at gøre end at sende de fleste af folkene hjem på en lang juleferie og vente på, at vi kan komme i marken igen i 2003, forklarer Johnny Sørensen.

I denne uge bringer vi den sidste artikel i serien om Jejsing Maskinstation i Sønderjylland.

Maskinstationen drives af Jette og Johnny Sørensen. De er begge midt i 30’erne, og har sammen børnene Simon, Pernille og Martin.

Johnnys far, Knud, overtog i 1979 ejendommen, der dengang var gået konkurs, og startede Jejsing Maskinstation. I 1994 blev Johnny tilknyttet firmaet, og i 1997 overtog han firmaet.

Der er ingen landbrugsjord tilknyttet stedet.

Læs også