Vejle Kommune i direkte opgør mod fødevareminister

Vejles SF-borgmester, Flemming Christensen, vil ikke stiltiende acceptere, at Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) lukker laboratoriet ved Fødevareregion Vejle.

Vejle Kommune tager nu et direkte opgør med Fødevareministeriet, efter at fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) har besluttet at flytte Fødevareregion Vejles laboratorium til Esbjerg – og i øvrigt også lukker laboratoriet i Haderslev.

»Fischer Boel tog beslutningen stik imod alle anbefalinger og modeller i en struktur-rapport fra Fødevaredirektoratet. Rapporten pegede éntydigt på at beholde laboratoriet i Vejle«, lyder det fra Vejle Kommune.

Vejles borgmester Flemming Christensen (SF) sagde både før og efter ministerens afgørelse, at der var tale om magtmisbrug.

- Vi vil ikke stiltiende acceptere den afgørelse, så vi vil vi ha´ aktindsigt. Fødevareministeriet får meget snart et brev fra os, slår Flemming Christensen fast.

- Der er jo slet ingen saglige begrundelser i Mariann Fischer Boels beslutning. Tværtimod, siger Flemming Christensen videre.

- Mariann Fischer Boel har også begrundet sin beslutning med ønsker om besparelser og behov for erhvervsudvikling i Esbjerg-området. Det er simpelthen oprørende, siger Flemming Christensen.

- Ministeren siger jo, at Vejle Kommune, ja for den sags skyld hele Trekantområdet, skal straffes, fordi vi er et vækstområde. Hvorfor er det kun vores område, der skal straffes? De samme »straffeaktioner«” foretager regeringen ikke over for f.eks. Århus og Ålborg.

- Og direkte usmageligt er det da, at fødevareministeren i et interview i Kanal 94 (Danmarks Radio´s regionalradio i Vejle Amt) blev så ophidset over nogle relevante spørgsmål om netop mulige besparelser, at hun lige ud sagde, at hun jo bare kunne lukke hele fødevareregion Vejle, hvis det var det, hun ville.

- Men hun får netop ikke den store besparelse, hun selv har brugt som argument.

- Har ministeren tænkt på, hvad det medfører af øget forurening? Hvordan harmonerer det med regeringens miljøpolitik, spørger Flemming Christensen.

Vejles borgmester har samtidig også lidt ondt af fødevareministeren.

- Hun har formelt afgørelsen i den her sag som minister, og derfor står hun til øretæverne, siger Flemming Christensen.

- Men jeg undrer mig såre over, at sådan en »lille sag« - og det er den jo i det store politiske billede - skal behandles i regeringens koordinations-udvalg, hvor regeringens »tunge drenge« sidder. Meget tyder på, at hun har fået drejet begge arme godt og grundigt om på ryggen.

- Men hvem har besluttet, at sagen skulle behandles i koordinationsudvalget, og hvad har motiverne været? Det er bl.a. det, vi vil have afdækket gennem aktindsigt. Det er i hvert fald en sag, ingen dansk minister kan være stolt over for at sige det meget mildt, siger Vejles borgmester.

Læs også