Et godt omdømme kan være en flygtige etiket: Vanskelig at opnå men meget let at miste.

Litteraturen om landbrugsmaskiner er strøet med mange eksempler på isenkram der, berettiget eller uberettiget, ikke har tjent deres skabere særlig godt. For eksempel har John Deere kun lige netop opnået at komme af med det vedblivende minde om de tidlige 2000-serie høstmaskiner, mens JCB fortsætter med at prædike holdbarhed om Fastrac.

Det er korrekt, at det engang blakkede ry af et forhenværende produkt enten er eller ikke er særlig relevant i forhold til den nuværende maskine, men at prøve at komme af med stigmaet er en svær kamp.

Det samme kan i hvert fald siges om emnet for denne måneds langtidstraktortest, MF 6200-serien. Hvad enten det er fortjent eller ej, havde dens forgænger, 6100-serien, udviklet et ry for at være upålidelig og vanskelig at komme af med på brugt markedet. Vores opgave her er at undersøge, om 6200-serien, introduceret i 1999 og opdateret i 2001, gør nok for at rense navnet på MF serie i mellemklassen.

Vi går straks tilbage til dag ét, da MF 6290 traktoren endelig ankom til gården syv uger efter bestillingsdatoen – eller tre uger senere end den planlagte dato primo juli. Forhandleren hjalp dog med en demo-traktor i ventetiden.

»Goddag« til den nye MF betød »farvel« til en otte år gammel 155 hk MF 3655. Det var et sørgeligt farvel, da den gamle traktor havde kørt 11.000 forholdsvis problemfrie timer, siden den kom med i gårdens overvejende »røde« maskinpark. Selvom der blev mistet 20 hk var det en direkte ombytning, overtog den nye MF 6290 alle opgaverne fra den gamle MF 3655:

Skårlægning: 6 m bred Claas Disco 3000 for- og bagmonteret kombination.

Kombi-såning: 3 m Amazone rotorharve/såmaskine med Flexicoil frontpakker.

Majssåning: Gaspardo seks-rækket såmaskine med 500 kg gødningsbeholder i front.

Pløjning: Fem-furet Lemken vendeplov.

Rundballepresning: Claas 225 RC.

Gylletransport: 10.800 l Hi-Spec gyllevogn.

Staldgødningsspreder: 10 t Marshall Vesuvius.

Udover ovennævnte er der andre lejlighedsvise opgaver såsom rund- og storballewrapning, transportopgaver med 10 t vogne og vinterfodring af kreaturer med en Hi-Spec Mixmax 10 fuldfodervogn.

Frontvægtene blev beholdt fra den gamle 3655-model, og dækudrustningen blev Michelin 540/65R38 for og 650/65R38 bag. Det var helheden. Nu skal vi have enkeltdelene. Hvordan klarede de forskellige 6290-dele de seneste 11-12 måneders brug?

For det første, har den sekscylindrede Perkins motor været en åbenbaring. Da det er en såkaldt »grøn« motor forventede vi, at den sekscylindrede kraftkilde mistede noget af sin styrke, men det var ikke tilfældet. Når den pløjer, finder den ubesværet tilbage fra 1500 o/min, og motorens drejningsmoment viser sig yderligere, når den trækker 3 m combi-såmaskinen op og ned af stejle bakker.

Og den ryger ikke. Faktisk er den eneste ulempe ved Perkins, at motoren er lidt mere tørstig en oprindeligt forventet, hvilket måske er forstærket af at brændstoftankens kapacitet på 225 liter godt kunne tåle at blive udvidet med yderligere 50 liter. Som den er, kan traktoren ikke arbejde i 13 timer uden en ekstra påfyldning.

I modsætning til tidligere Dynashift har denne traktor også Gear Matching (hastighedstilpasning). Så når traktorføreren kobler ud for at skifte hovedgear op eller ned, vælger transmissionen automatisk det mest passende Dynashift-trin i det nye hovedgear. Det er især anvendeligt ved transportarbejde men også, for eksempel, når der køres ved siden af en snitter i marken.

Før i tiden, hvis snitteren fik mere fart på, måtte traktorføreren bruge højre hånd til at bevæge sig et trin op og dernæst hurtigt fumle med venstre hånd for at finde det mest passende Dynashift-trin. Alt dette gøres nu automatisk, og det er en stor forbedring.

Af ligeså stor værdi er det, at Gear Matching kan afbrydes. Hvorfor vil traktorføreren det? Jamen, det kan for eksempel være, når han kører på en mark, der skråner kraftigt opad for enden. Så kan det være praktisk ved afslutningen af trækket at gå et helt hovedgear ned – fra 4 lav trin A til 3 lav trin A – uden at Gear Matching først prøver at sætte traktoren i 3 lav B-D. I sådanne tilfælde er det fornuftigt at kunne afbryde Gear Matching.

Transmissionen kunne også have været forsynet med Autodrive, der automatisk skifter Dynashift-trin indenfor et hovedgear, når den arbejder. Beslutningen her var derimod at spare de ekstra penge og holde sig til den enklere udgave. Som det så ofte før har været tilfældet i vores langtidstraktortest, er det den almindelig opfattelse, at de fleste moderne semi-powershift enheder er så simple at skifte manuelt, at få traktorførere bruger de mere detaljerede automatiske funktioner. Det gælder også for vores MF 6290.

En lignende indstilling gælder for Massey Ferguson Quadlink affjedringsudstyr til forakselen. Vores ejer foretrækker at have store dæk, hvor trykket justeres og han mener, at det giver ham ligeså god en affjedring som at betale for ekstraudstyret. Bagdæktrykket øges til 1,1 bar når der trækkes en vogn, men sænkes til omkring 0,7 bar ved majssåning.

Den automatiske differentialespærring virker godt, og den fulde lås på MF’erens foraksel foretrækkes frem for det begrænsede glide-alternativ. Systemet anvendes konventionelt, når der pløjes, og når der kombi-sås på tværs af bakker for at holde traktoren lige.

Liftsystemet klarer uden problemer at løfte den tunge 2,5 t Lely Centerliner. I praksis er det et større problem at holde traktorens forende solidt plantet på jorden end selve løftekraften bagtil. Traktorens liftsystem er også sofistikeret, idet traktorføreren anvender Dual Control til automatisk at opnå den mest akkurate sekvens af frontpakker og combi-såmaskinens hævning og sænkning, når der vendes for enden af marken. Der skal bare påvirkes én kontakt i kabinen.

For så vidt angår selve liftsystemet, drejer stabilisatorerne tæt sammen i en låsestilling, og i modsætning til nogle split-type systemer skulle det ikke blive slidt og give sig med alderen.

Liftarmenes kuglekoblinger er irriterende, idet de vender over og lukker før tiden og tvinger traktorføreren ud af kabinen for at sætte dem op igen; låsene på 3655 havde ikke samme tilbøjelighed. Mere positivt er det at den teleskoperende Dromone trækkrog er prisværdig.

Løsningen? Ejeren tilføjede en ekstra slange, en hane og en kobling, så han nu har tre måder at aktivere frontliftsystemet på: Koblet til den tredje ventil til alt Dual Control arbejde; ulåst når den løfter f.eks. gødningsbeholderen eller er forbundet til SMS joysticken. Den sidstnævnte rute kommer til sin ret, når der arbejdes med en formonteret dozer i ensilagestakken. Alt styres af den proportionelle joystick. Det er smart.

Den eneste bekymring ved bagenden er, at det har været det område hvor flest reparationer er blevet udført. Ganske vist under garantien: To magnetventiler og et loadsensing rør til hydraulikpumpen.

Akselskift – seks og 21-noter og omvendt – tager kun få minutter og er meget bedre end at tabe en låsering og en liter olie. Tilkobling går glidende nok, og den kører frit ved frakobling.

I kabinen holder MF sig til det afprøvede, for det meste med succes. Trinene op er stærke og med aggressive tænder for at holde mudder ude. Inde er sædet multi-justerbart og behageligt. Den eneste undtagelse her er, at større traktorførere måske finder sædet for smalt, når begge armlæn er nede. Ventilationen er effektiv, men det samme kan bestemt ikke siges om varmereguleringsknappen, som allerede var gået itu.

Greb og knapper på instrumentbræt er fine. Lyset inde i kabinen er også tilfredsstillende med undtagelse af drejeknappen til liftens dybderegulering placeret i sædets højre armlæn. Den kunne også trænge til noget belysning. Ellers er udsynet klart nok – især er det godt bagud og støjniveauet er ok, selvom der er plads til forbedring.

Som en sidebemærkning for nyere traktorer har MF bragt serviceintervaller for liftolie og filtre på plads – ved at udvide intervallet for højtryksfilter og olieskift til 1.200 timer og samtidigt nedsat sugefilterets levetid til 1.200 timer.

Derudover har testtraktoren egenskaber af ægte teknisk værdi, hvor Dynashift, Datatronic og SMS er udvalgt som værende vore særlige favoritter. Med 1.900 timer er der stadigvæk masser af tid til mekaniske uheld, men på basis af beviserne indtil nu ser det ud til at Beauvais-fabrikken med 6200-serien har fået styr på sine mellemstørrelsesvarer.

Har traktorens ejer nogle afsluttende ønsker? Ja tak. En mellemvægt, 155 hk MF 6290 Plus – eller måske endda en 7200 serie. Med andre ord en 6200 opbygning med et 8200 brøl.

Med hensyn til kommentaren om traktorens kobling, så skyldes testfolkenes oplevelse af den som værende »svampet« måske, at MF 6200 serien er udstyret med en hydraulisk vådkobling, som kontrolleres via et potentiometer i forbindelse med koblingspedalen, hvorfor man ikke vil få den samme fornemmelse for koblingspunktet, som ved en traditionel kobling.

Hvis vi har forstået problemet med liftarmenes kugleender rigtigt, så går det ud på, at låsene i gribekløerne smækker for tidligt, når man har udløst dem for til- eller frakobling af redskaber. Vi er lidt uforstående over for problemet. Hvis de bliver betjent korrekt, har vi aldrig været ude for problemer her.

Brugeren af den testede traktor havde valgt at få den leveret uden forakselaffjedring. Til dette har vi blot den kommentar, at af de MF 6290, vi i dag sælger, er cirka 2/3 med forakselaffjedring.

Traktorens Dual Control system, som på den testede traktor bruges sammen med frontliften, vil også kunne anvendes sammen med en halvbugseret plov, således at sænkning og hævning af både plovens for- og bagende også her klares blot ved et enkelt tryk på liftens sænke/hævekontakt.

Som det fortælles i testen, har traktorføreren ved hjælp af Datatronic mulighed for meget præcis regulering af oliekapacitet på de to joystick betjente hydraulikudtag. Der er også mulighed for at indstille, hvor lang tid (0 – 60 sek.) der ønskes olie, så man, f.eks. når vendeploven skal vendes, blot behøver en lille påvirkning af joysticket, hvorefter systemet selv klarer resten.

1.0 timer: Vekselstrømsgenerator udskiftet (G)

2.0

1.400 timer: Loadsensing rør til hydraulikken udskiftet (G)

1.500 timer: Tætning i slutdrev udskiftet (G)

1.700 timer: Magnetventil udskiftet (G)

1.900 timer: Koblings-potentiometer udskiftet (G)