Den lokale Andel øger sin markedsandel på færdigfodermarkedet
Næste hver tredje læs færdigfoder, der sælges herhjemme, leveres af Landsforeningen Den lokale Andels medlemmer. Fra 2000 til 2001 har foreningerne noteret en fremgang i salget af færdigfoder på mere end 10 procent.
Tæt ved en tredjedel af det færdigfoder, husdyrene sætter til livs på de danske landbrug, leveres nu af foreninger under Landsforeningen Den lokale Andel.
- Vores markedsandel på færdigfoder er oppe på 30 procent. Og vi har haft en fremgang fra 2000-2001 på 10,4 procent i salget af færdigfoder, konstaterer en tilfreds Per Dige, der er direktør i Landsforeningen.
Landsforeningen er brancheorganisation for 16 selvstændig andelsejede lokalforeninger i Danmark samt to i Sverige. Samlet har medlemsforeningerne en markedsandel i grovvarebranchen på cirka 25 procent.
Ifølge Per Dige er det specielt på svinefodersiden, at Den lokale Andels medlemmer har noteret en fremgang i det forgangne år. Og ser man på indeværende år, ser det foreløbig ud til, at markedsandelen indenfor færdigfoder øges.
Direktøren understreger dog, at det primært er en række stærke produkter og en stærk lokal forankring, der har banet vejen for det øgede salg af færdigfoder.
- Vi har eksempelvis vundet markedsandele i Sønderjylland, trods en skærpet konkurrence fra blandt andet tyske firmaer. En konkurrence der har betydet, at flere af vore danske konkurrenter har tabt markedsandele i Sønderjylland.
- Vores fremgang kan ikke mindst forklares med, at vore foreningers fleksibilitet er stor ude lokalt. Hvis en landmand eksempelvis sammen med sin konsulent finder ud af, at han vil have ændret på en foderblandings sammensætning, så reagerer vi lynhurtigt. Den fleksibilitet efterspørges, og de individuelle og meget fleksible foderblandinger, giver os helt sikkert flere kunder, vurderer Per Dige.
- Vi vil ikke, sådan som flere af vore konkurrenter gør det, gå ud med en egentlig selvstændig rådgivning. Selvfølgelig har vi også en bunke ekspertise, men vi samarbejder også meget gerne med de lokale konsulenter.
- Når vi sammenholder det med en velfungerende logistik og online-indkøb af råvarer fra hele kloden, ja så betyder det altså, at vi kan tilbyde vore kunder de rigtige produkter til de rigtige priser, påpeger Kris Vetter.
- Det er der ingen tvivl om. I dag er mange bedrifter så store, at det ikke betyder noget, at der ikke ligger en forretning lige om hjørnet. Sådan er strukturudviklingen i primærlandbruget. Det må vi forholde os til. Og det gør vi.
I 1996 var der 40 foreninger under Landsforeningen Den lokale Andel. I dag er der som nævnt 18 – heraf to i Sverige. Per Dige forventer, at der mindst vil være yderligere fem medlemsforeninger i det svenske ved årets udgang.
Det samlede 2001-resultatet ligger på cirka 25,9 millioner mod 31,3 millioner kroner året før.
I 2001 blev der udloddet 13,7 millioner kroner til medlemmerne mod 31,8 millioner kroner året før.
Det hører med, at nogle medlemsforeninger opererer med høst- og andre med kalenderregnskaber.
I 2001 havde Den lokale Andel samlet set 974 medarbejdere. Omsætningen pr. medarbejder lå på 6 millioner kroner.