Gps optimerer og aflaster traktorføreren

Først handlede det om at køre lige, så at undgå overlapninger. Nu sætter Kverneland »geo« foran stort alle sine maskiner. Senest er skårlæggere og river kommet med og gps-styres efter principper for sektionskontrol.

Kverneland satser i høj grad elektronisk med sine mange maskinnyheder forud for årets store maskinmesse i Hannover til november, Agritechnica.

Så meget, at man med såvel IsoMatch Tellus Pro-redskabskontrol som autostyringsmuligheder og telematic matcher de forskellige traktorfabrikanters løsningsmuligheder. Tilmed klargjort til markedets største antal redskaber, nemlig producentens egne indenfor pressere, river, skårlæggere, sprøjter, gødningsspredere og hele jordbehandlings- og såmaskineprogram.

Når en Kverneland 97150 C firerotors-storrive med op til 15 meters arbejdsbredde sættes under gps-kontrol, vil den altid løfte rotorerne præcis ved enden af marken og aldrig sætte sine rivetænder ned det samme sted to gange i marken.

Også skårene i en mark med kiler formes og lægges perfekt, så presseren aldrig møder et dobbeltskår.

Selv den mindste trekant rives sammen i velegnede skår, uden at traktorføreren bliver stresset over vrede miner fra den efterfølgende snitter eller presser. Det sørger den nye GeoRake med gps-styret sektionskontrol for.

Geo-skårlægger

Også det op til 10,2 meter brede butterfly-skårlæggersæt kommer nu med gps og dermed i en geo-version, Vicon Extra 7100T GeoMow.

- Alene opnåelsen af fuld skårbredde ved hjælp af gps giver en betragtelig kapacitetsfremgang, for hvem kan følge en ti meter bred maskine præcist fra førersædet, hedder det i argumentationen.

Men en Geo-skårlægger kan endnu mere. Den kan ved kørsel i kurver skubbe de bagerste skårlæggerenheder en smule fra side til side ved hjælp af en teleskopisk sideforskydning. Og dermed holde fuld kapacitet i alle situationer.

Ved enderne eller i kiler sørger maskinen selv for at løfte enhederne i rækkefølge, når skårlæggeren møder forlandet eller kører i en kile.

Læs også