- Som landbrugsland er Zambia perfekt
Der kunne let produceres mange flere fødevarer i Zambia, mener dansk landmand. Kun 15 procent af den potentielle landbrugsjord, er opdyrket
Det mener den danske landmand, Søren Sørensen. Han ejer og driver sammen med fire andre danskere den 3.000 hektar store Chulumenda Farm 50 km udenfor hovedstaden Lusaka.
Zambia er 753.000 kvadratkilometer stor – 17 gange større end Danmark – og har et indbyggertal på 13,5 millioner. Over halvdelen af landets jord er af middel eller høj værdi til landbrug, men kun 15 procent af den potentielle landbrugsjord, er opdyrket.
Landet ligger 900 til 1.800 meter over havet. I regntiden fra november til april kommer der fra 1.200 mm nedbør i den nordlige del til 700 mm i den sydlige.
Jord lejes billigt
Jorden i Zambia lejes meget billigt af staten for en periode på 99 år. Den reelle købspris omfatter kun infrastruktur som bygninger, elektricitet, vand og veje.
- Vi har 65 år tilbage af vores lejekontrakt, siger Søren Sørensen.
Om de økonomiske resultater siger han, at »det hænger fornuftigt sammen«.
- Det er godt at være landmand i Zambia, og det er også en god forretning.
- En god infrastruktur er afgørende for økonomien i en bedrift som denne. Og vi ligger godt her ved en god vej med en times kørsel til byen, forklarer han.
Kaffe kostede lærepenge
Men Søren Sørensen lægger ikke skjul på, at det har været op ad bakke siden opstarten i 2003.
- Vi tabte alt for meget i den periode, vi forsøgte os i kaffe. Vi var lidt naive med hensyn til kaffen, og det har kostet mange lærepenge, erkender han.
- Men vi er i stand til at forrente den gæld, vi fik lavet i vores bestræbelser på at dyrke kaffe.
- Der var 200 hektar med kaffe, da vi kom, men det er en udfordring at have 800 folk til at plukke, og én gang blev kaffen ødelagt af frost, fortæller han.
Arabica-kaffen er af en glimrende kvalitet, men forholdet mellem afregningsprisen og dyrknings- og høstomkostningerne er for ringe.
- Tilbage er der nu kun et lille stykke på fire hektar, hvor der laves en udsøgt Chulumenda Farm Coffee, der afsættes i gårdbutikken ved Odder, oplyser Søren Sørensen.
Fremragende soja
Har opholdt sig i Zambia i tre år og er i en turnus, hvor han er i Zambia syv uger og derefter hjemme i Danmark i tre uger.
Ud af de 850 hektar, der er opdyrket, er de 650 hektar med sojabønner, og det er en god forretning.
Han høster normalt tæt på tre ton pr. hektar i gennemsnit, og prisen er 540 $ pr. ton.
- Det er fremragende, siger han.
Kontrakten for næste år lyder på 550 $ pr. ton, og hvis markedsprisen bliver højere, får avleren det hele på nær 10 $.
- Det er en god aftale, lyder vurderingen.
Regeringen holder majs nede
Andre van Eeden, som har 1.300 hektar med planteavl og kødkvæg i Chisamba 70 km nord for Lusaka, oplyser en pris i samme niveau – 580 $ pr. ton soja leveret i hovedstaden.
Han har 520 hektar med sojabønner, hvede og majs. Men majspriserne er ikke så høje, og derfor dyrker han kun lidt majs.
Danskeren, som kan avle fem til ti ton majs pr. hektar afhængig af nedbør og eventuel vanding, har samme vurdering.
- Sidste år fik vi omkring 215 $ pr. ton og det er ikke attraktivt. Ligevægtsprisen ligger på 200 $. Nu kan jeg lave en kontrakt på 245 $, siger Søren Sørensen.
Lang afstand til havet og sparsom jernbanedrift betyder, at landbrugspriserne generelt er høje – typisk 100-150 $ pr. ton højere end verdensmarkedspriserne. Men af hensyn til de 90 procent af befolkningen, som spiser majsgrød en eller to gange dagligt, intervenerer regeringen i majspriserne for at holde den nede.
DB på 2.000 $
I år har Chulumenda Farm kun 50 hektar majs til modenhed, og det er til udsæd.
Farmen har lagerplads til alle afgrøder, og det er let at afsætte afgrøderne. Der er flere aftagere og en god konkurrence.
I majs til udsæd er der typisk et dækningsbidrag på 2.000 $ pr. hektar efter alle dyrknings- og høstomkostninger. I soja er der cirka 1.200 $ pr. hektar. Hveden, der dyrkes i tørtiden – den zambiske »vinter« – ligger typisk på 1.500 $ pr. hektar.
De to farmere nævner hvedepriser på 500 til 580 $ pr. ton.
På den danskejede farm udgør planteavl hovedparten af indtjeningen, og rent økonomisk er soja den vigtigste. 12 procent af indkomsten kommer fra mælken fra de 150 jerseykøer.
Zambia vs Danmark
En anden dansker i Zambia, Peter Bernstorff, har i de sidste seks år været med til at drive en farm på 13.000 hektar i Zambia. Han fremhæver også de klima- og dyrkningsmæssige fordele i landet.
- Som landbrugsland er Zambia perfekt, vurderer han.
På de 3.000 hektar, der er opdyrket, høstes der to afgrøder om året: I regntiden dyrkes der soja og majs, mens der i tørtiden avles hvede, som kunstvandes.
- I Zambia har vi typisk haft et overskud pr. hektar, der svarer til omsætningen på en hektar i Danmark, siger Peter Bernstorff, som foruden at være initiativtager og medejer af farmen også driver Gjessinggaard Gods nord for Randers.