Faldende udbytter giver kartoffelavlerne bedre priser

MILDE VINDE: Vådt og koldt vejr i Europas store kartoffelproducerende lande har givet mangel på nye kartofler i maj og juni. Priserne er høje, og avlerne har efter et meget sløjt år igen grund til optimisme.

Det er ikke blot den brede del af den danske befolkning, der i disse uger kan glæde sig over de nye, danske kartofler. Kartoffelavlerne har efter et særdeles magert år igen grund til optimisme.

»Høsten« af årets kartofler tegner således til at give de danske avlere et væsentligt, økonomisk løft i forhold til seneste sæson.

Baggrunden er, at konkurrenterne i Storbritannien, Holland, Frankrig og Tyskland, der tilsammen står bag 70 procent af Europas kartoffelproduktion, har været hårdt plaget af vådt og koldt forårsvejr. Også i Sydeuropa har vejret drillet. Det betyder, at udbuddet af kartofler på markedet er vigende.

- Vi har ikke været uheldige i Danmark, hvad vejret angår. Godt nok har det været køligt, men vi har slet ikke oplevet samme vejrlig, som i de store kartoffelproducerende lande, siger Finn Myllerup, der er administrerende direktør i Danespo.

Virksomheden, der er placeret i Give, er en af Nordeuropas førende indenfor produktion og forædling af læggekartofler. Og man ligger ikke skjul på, at det er vigtigt for virksomheden, at producenterne får gode priser for deres spisekartofler. På den måde skulle der nemlig være købekraft hos producenterne, når læggematerialet til den ny sæson skal købes.

- Vi må på den baggrund forvente, fortsætter han, at priserne bliver bedre i år, end de var i sidste sæson. Men det kunne næsten også kun gå en vej, bemærker han tørt.

Finn Myllerup vurderer, at den samlede produktion i denne sæson kommer under 50 millioner tons. Hans gæt ligger i omegnen af 45 millioner tons, og netop et produktionsfald i den størrelse vil ifølge direktøren være med til at give avlerne herhjemme et prisløft, da prisdannelsen i Danmark er helt afhængig af produktionen i udlandet.

- Der er for tørt mange steder. Nedbøren er kommet meget spredt, og der vandes på livet løs. Vi er på et meget afgørende tidspunkt lige nu. Så vi skal passe på med at blive alt for optimistiske, erkender Finn Myllerup.

- Men, slutter han, efter seneste sæson, der ikke er set værre siden katastrofesæsonen 1992/93, er det sikkert, at bølgen er på vej i opadgående retning. Kun de næste måneder vil fortælle os, hvor højt vi når.

Læs også