Masser af GMO i økologisk foder

Fødevareministeren er klar til at politianmelde en række grovvarefirmaer, som ikke har rent mel i øko-posen.

Økologisk foder købt hos danske grovvarefirmaer er ikke nødvendigvis 100 procent økologisk.

Plantedirektoratet har således netop fået de endelige resultater af en række stikprøver taget fra økologisk foder. Resultaterne er nedslående for forderstofbranchen og de økologiske landmænd, idet 42 procent af prøverne har et indhold af GMO i varierende omfang.

Der blev taget i alt 48 prøver på 8 foderstofvirksomheder. I 12 af prøverne blev der konstateret såkaldte »spor« af GMO. I 8 prøver viste det sig, at ingredienser til foderblandinger indeholdt mere end 1 procent GMO. I et enkelt tilfælde var der endda tale om 100 procent GMO-foder.

Kun 28 ud af 48 prøver var helt fri for GMO, som de skal være. Ser man på de enkelte virksomheder var kun halvdelen af virksomheder i stand til at holde GMO’erne helt ude af deres økologiske foderprodukter.

De seneste resultater ryster fødevareminister Ritt Bjerregaard:

- Jeg må sige, at det er en meget kedelig udvikling på kort tid, som jeg håber, at foderstofbranchen har en meget god forklaring på, siger ministeren.

Hun har nu bedt Plantedirektoratet tage kontakt til virksomhederne, som skal forklare indholdet i prøverne. Derefter vil Plantedirektoratet vurdere hver enkelt sag.

- Det kan ikke udelukkes, at det også kan blive nødvendigt at indgive politianmeldelser i visse tilfælde, påpeger Ritt Bjerregaard.

Læs også