Slagterijubilæum i Ringsted

PÅ TRYK: I et jubilæumsskrift fra Steff-Houlberg kan man blandt andet møde den nu 87-årige gårdejer, der var en af drivkræfterne bag storslagteriet på Midtsjælland.

I tirsdags var det 25 år siden, at verdens mest moderne og største slagteri blev indviet hos Steff-Houlberg i Ringsted.

Byggeriet varede tre år og resultatet blev en højteknologisk virksomhed, der fra starten havde en slagtekapacitet på omkring 1 million svin – i dag er kapaciteten på cirka 3,2 millioner svin.

I anledning af jubilæet har Steff-Houlberg udgivet et jubilæumsskrift, der fokusere på slagteriets tilblivelse, opstart og historie. I skriftet er der interviews med en lang række af de mennesker, der var drivkraften i beslutningsprocessen og gennemførelse af projektet. Ikke mindst daværende formand for den store sjællandske slagterifusion FSA, den nu 87-årige gårdejer Otto Lawaetz, Sorø.

Jubilæumsskriftet er også en anerkendelse og en erindring af de dygtige landmænd, der i 1960’erne havde visionerne om at bygge et stort slagteri på Sjælland. Og en hyldest til de mange andre folkevalgte, leverandører og medarbejdere, der alle hver fra deres post spillede en betydningsfuld rolle ved gennemførelse af det store projekt.

- Der er ingen tvivl om, at storslagteriet i sine 25 år har fungeret optimalt og udfyldt sin mission, og samtidig har det givet kræfter til, at vi kunne slutte os sammen med Nordvest i 1987 og bevaret vores selvstændighed, siger Bent Maribo.

- Debatten om bygning af storslagteriet fulgte jeg ikke så meget med i, men der er ingen tvivl om, at selvom beslutningstagerne dengang havde store og gode visioner, havde ingen drømt om, at fra midten af 1980’erne ville alle svin på de østlige øer blive slagtet i Ringsted.

- Derfor kan man måske sige, at storslagteriet fra starten af var overdimensioneret, men i dag er vi glade for det, og har haft gavn af det lige siden, påpeger Bent Maribo i jubilæumsskriftet.

(2)

Læs også