Testcenter for vindmøller i Thy
NATIONALT CENTER: Få ejendomme skal flyttes. Derfor placeres nationalt testcenter i Thy.
Et nyt nationalt testcenter for land- og havvindmøller skal placeres i Østerild Klitplantage ved Vigsø Bugten i Thisted Kommune. Centeret vil blive på 2.960 hektar og give plads til fem til syv møller, der kan være op til 250 meter høje. Vindmølleindustrien vil her få de test-faciliteter, der er nødvendige for at fastholde Danmarks førerposition på markedet. Det mener miljøminister Troels Lund Poulsen.
Miljøcenter Århus igangsætter snarest en miljøvurdering af det samlede projekt, som efter planen, og hvis vurderingen falder positivt ud, skal i offentlig høring efter den 11. december. I denne fase vil der også blive afholdt borgermøder.
Afprøvninger
På testcentret vil industrien kunne afprøve prototyper. Centret vil kunne teste møllernes ydeevne, design, pålidelighed, krav til el-nettet og sikkerhedsforhold.
Fremtidens havvindmøller skal her kunne testes på land, hvor der er nem adgang til at måle og justere prototyperne. Møllerne kan blive op til 250 meter høje - svarende til Storebæltsbroens pyloner. Desuden skal det være et sted, hvortil man med jævne mellemrum kan transportere 100 meter lange vinger, kraner, tårne med otte meter i diameter, og møllehatte, der vejer 500 tons. Hver mølle vil kræve en plads på 10.000 kvadratmeter.
Centret skal drives af Risø/DTU og være brugerfinansieret.
Flytninger
Østerild opfyldte alle krav til et testcenter, da By- og Landskabsstyrelsen screenede forskellige steder for at finde plads til centret. Meget vind, plads til møller stillet op præcist nord til syd og færrest mulige konsekvenser for både mennesker og landskab. Staten ejer to tredjedele af arealet, så derfor skal relativt få flytte og eksproprieres. Der skal ryddes op til 1500 hektar skov. Skoven vil blive erstattet med ny natur.
Thisted Kommune har på forhånd erklæret sig positiv over for udpegningen. Miljøministeren og borgmesteren har aftalt, at der indgås en samarbejdsaftale om det videre forløb. Der etableres en kontaktgruppe, der skal sørge for at inddrage kommunen i det videre arbejde.
På www.mim.dk kan ses flere oplysninger om testcentret og den præcise placering.