Landsbysmedie ekspanderer i Polen

Handlefrihed er et væsentligt forretningsprincip for Kissendrup Smedie & Maskinforretnings ejer og direktør, Henrik Bergholdt, som udover smedien på Østfyn har et større netværk af forretninger i Polen.

- Mange ser negativt på udflytningen af arbejdspladser fra Danmark til Polen. Herhjemme har de fleste mennesker den opfattelse, at virksomheder, der får produceret i Polen, alene gør det på baggrund af de lave lønninger til polske arbejdere.

- Men det passer ikke, siger ejer og direktør for Kissendrup Smedie & Maskinforretning (KSM), Henrik Bergholdt, og forsætter:

- Ja, effektiviteten i Polen er langt lavere end i Danmark, - men når KSM har etableret et selskab i Polen, har vi også pligt til at følge landets regler og love. Og det gør vi til punkt og prikke.

Han begrunder sit synspunkt med, at Polen endnu er langt tilbage i forhold til EU på en lang række væsentlige områder: Infrastruktur, logistik, arbejdsmiljø og hele moralen fra det gamle kommunistiske styre. Henrik Bergholdt mener, det vil tage 10 til 20 år, før Polen er på omgangshøjde med EU-landene.

KSM har skabt nye arbejdspladser i både Polen og Danmark på baggrund af direkte produktion i Polen til videresalg i blandt andet Danmark. I Danmark er der skabt tre nye arbejdspladser på baggrund af KSM’s produktioner i Polen, som blandt andet omfatter landbrugs- og entreprenørvogne, håndlavede stearinlys, pejsebrænde samt paller til industrien.

Parret købte ejendommen med den gamle smedie af Henrik Bergholdts bedsteforældre og startede med lidt smedearbejde udenfor normal arbejdstid. Det første år passede Henrik Bergholdt grise på en naboejendom fra klokken fem morgen til klokken 10 om formiddagen for derefter at tage fat på de opgaver, der lå i den nystartede virksomhed.

Nærmest ved et tilfælde købte Henrik Bergholdt i 1992 en flammeskæremaskine til forarbejdning af jernplader og startede derfra sin underleverandørvirksomhed til mellemstore og store virksomheder. Senere blev han også selv fuldtidsbeskæftiget i virksomheden, der samme år fik navnet Kissendrup Smedie & Maskinforretning, Ullerslev, i dag kendt som KSM.

Overordnet har Henrik Bergholdt en afdeling til jernindustrien i Danmark, hvor skærearbejdet udføres. Denne afdeling beskæftiger 3 medarbejdere.

En afdeling for landbrugsdæk i Danmark, hvor firmaet sælger, servicerer og

markedsfører dæk i samarbejde med blandt andet Ovethi – Dansk Dæk Service i

Gelsted og Nordisk Dæk Import i Brørup. Denne afdeling har én medarbejder.

Jevitherm, der produceres i Danmark af JEVI A/S, er et el-varmeanlæg til frostsikring af vandbårne anlæg. Anlægget kan også anvendes, hvor der er behov for at hæve drikkevandstemperaturen til grise, kalve eller mink.

overbrusning eller til havevanding, er et produkt, der kan samles uden brug af

værktøj.

Virksomheden sælger nye og brugte maskiner, blandt andet KSM-vognen, der bliver fremstillet i Tyskland/Polen og distribueret og markedsført af Kissendrup Smedie & Maskinforretning.

Desuden forhandles Vogel & Noot jordbearbejdningsmaskiner, og Spearhead maskiner til vedligeholdelse af grønne områder bliver også markedsført. Derudover udføres værkstedsarbejde samt alt forefaldende smedearbejde. KSM beskæftiger i alt 15 fastansatte medarbejdere i Danmark og Polen.

Derudover sørger KSM-Trading Polska for produktion og eksport af KSM-vognen, produktion og eksport af paller til en lang række virksomheder samt produktion og eksport af håndlavede og håndmalede stearinlys til firmaer og som firmagaver. Lysene sælges i hele verden.

KSM-Trading Polska blev etableret sidste år med køb af en stor lager/kontorbygning i Nowogards industriområde. Bygningen, der rummer små 400 kvadratmeter, er placeret på en én hektar stor grund, som blev købt for 350.000 kroner. Bygningen har gennemgået en større renovering.

Læs også