Foderstoffirma må af med mindst 20.000 kroner pr. dag

Det sagesløse foderstoffirma i Bylderup Bov har påtaget sig ansvaret og afventer med spænding analyserne for p-pillehormon.

Tre af de fire gårde, der har fået foder, som måske er hormonforurenet, har fået det fra C. Carstensen i Bylderup Bov. Firmaet har påtaget sig ansvaret, der i første runde bliver en svær økonomisk bet, for indtil Fødevaredirektoratets forbud ophæves, pumper de tre landmænd mælk fra cirka 400 køer direkte i gylletanken. - Jeg tror ikke, der er MPA i vores foder, men indtil Fødevaredirektoratet har påvist, at det ikke findes i produkterne fra de tre gårde, fosser pengene ud herfra hver dag, siger Erik Petersen fra C. Carstensen i Bylderup Bov.

Da skandalen rullede, havde firmaet 42 tons af den hollandske foderblanding på lager. Andre 23 tons, der endnu lå ude på de tre gårde, blev prompte hentet hjem, og viser det sig, at foderet er forurenet med p-pillehormonet, skal det hele destrueres. Det drejer sig om foder for næsten 100.000 kroner.

- Men jeg regner med, at vi slipper uden noget større økonomisk tab, for vi gør krav gældende over for dem, der har leveret os foderet, siger Erik Petersen. Den melasse, der er tale om, stammer oprindelig fra en irsk fabrik, og er blevet videresolgt til et firma i Belgien, og så er den gået gennem tre-fire led, før den endte i den hollandske blanding. Men vi skal nok få pengene hjem.

- Hvor meget drejer det sig om?

- Det kan jeg jo ikke sige, når vi ikke ved, hvornår forbudet ophæves. Men hvis vi siger, at hver af de 400 køer giver 25 liter om dagen, så er det 10.000 liter pr. dag. Hvis landmanden får bare to kroner pr. liter, er det 20.000 tabte kroner om dagen, som vi skal erstatte. Så jeg håber, at vi får analyseresultaterne meget hurtigt! siger Erik Petersen.

- Ingen lande er forberedt på svangerskabsforebyggende hormoner i foder, for det giver sig selv, at de stoffer absolut ikke må komme ind i fødekæden. Vi har et stikprøvesystem for væksthormon, men ikke for p-pillestoffer, siger chefen for Fødevareregion Sønderjylland, Arne Skjoldager.

- Faktisk kan nogle af analyserne ikke foretages her i landet. Mælkeprøverne skal analyseres i Holland eller Tyskland for at fastslå, om hormonet findes i mælken. Derimod mener vi, at analysen af selve foderstoffet kan ske her i landet, så der er håb om, at vi får resultaterne allerede i morgen (torsdag, red.), siger Arne Skjoldager.

Læs også