Østfyn siger ja til fusion
Den fremtidige forenings- og rådgivningsstruktur var hovedemnet på generalforsamlingen i Østfyns Landboforening. De fremmødte medlemmer var gennemgående positive over for de strukturforslag, som også har været drøftet på de øvrige generalforsamlinger i Agrogården Fynsk Landbrugsrådgivning I/S.
Ligesom på generalforsamlingerne i de fire andre foreninger bag Agrogården Fynsk Landbrugsrådgivning I/S var spørgsmålet om den fremtidige forenings- og rådgivningsstruktur også i fokus, da Østfyns Landboforening i torsdags holdt generalforsamling på Hotel Nyborg Strand.
- I løbet af år 2001 har der været brugt mange kræfter i rådgivningsselskabet på at få alle dele og kontorer kørt ind til en helhed, sagde formanden, Peder Høite Hansen, Revninge, i sin beretning.
- Medarbejderne har udført et stort arbejde, men rådgivningsselskabets regnskab er ikke tilfredsstillende. Det kalder på en eller anden form for reaktion.
- I bestyrelsen for rådgivningsselskabet har vi i løbet af efteråret analyseret forskellige muligheder for løsninger. På rådgivningssiden ligger kompetencen i selskabets bestyrelse, og vi vil derfor gerne høre jeres reaktioner på, at vi arbejder videre med en plan om at samle rådgivningsaktiviteterne på kontoret i Ringe.
- Som det ses af regnskabet, har indtjeningen ved salg af rådgivningsydelser til medlemmerne ikke kunnet dække omkostningerne ved at frembringe disse rådgivningsydelser.
- At drive en rådgivningsvirksomhed er en løntung sag. Vi bliver nødt til også at se på de rationaliseringsgevinster, der vi ligge i en samling af virksomheden på ét sted.
- Hvad siger I til, at rådgivningen fremover får udgangspunkt fra Ringe, og kontoret i Nyborg lukkes?
- Det har flere gange været nævnt, at det var en skam, at vi ikke blev enige på Fyn for to år siden. Men det blev vi ikke, understregede Peder Høite Hansen. Vores opgave er nu at sikre os den lokale styrke til at kunne gå ind og præge udviklingen næste gang, strukturen skal tages op til revision.
Flere gav dog udtryk for, at man lige så godt med det samme kunne arbejde for en sammenlægning med de to nordvestfynske landboforeninger, som fra 2003 fusionerer til én forening - og samtidig samle hele rådgivningsarbejdet i det nye landbocenter, som er under opførelse i Vissenbjerg.
- Jeg vil se fremad, understregede Anders Hansen. Hvis Agrogården skal have succes, gælder det om at rebe sejlene og være lige så gode som dem, vi skal samarbejde med. Rådgivningsselskabets dårlige regnskab er et argument for at samles hurtigst muligt. Hvorfor kan det ikke gå lige så stærkt som hos de andre?
- Glem alt om Agrogården og slå jer sammen, opfordrede Hans Ove Madsen, Kissendrup. Jeg er ligeglad, hvor vi skal være, bare det er effektivt. Nordvestfyn er hurtigere på aftrækkeren. Hvorfor kører Agrogården i baghjulet på Nordvestfyn?
- Vi skal sørge for at få lavet en struktur, der er fremadrettet. Den skal opfylde landmændenes behov for rådgivning de næste fem-ti år, og vi skal tiltrække de bedst mulige medarbejdere. Og det vil vinde sympati, hvis vi også kan spare noget på omkostningerne, fastslog Jørgen Boll, Mesinge, der opfordrede til at lægge foreningerne sammen.
- Vi skal have lavet en fusion, som I selv tror på, bemærkede Verner Terp, Vindinge, med adresse til bestyrelsen. Så vil medlemmerne også tro på den, og så bliver de i foreningen. Fusionen af de fem foreninger bliver en mellemlanding. Det skal være én forening. Afstanden betyder ikke noget. Vi har alle sammen en telefon. Enhver har mulighed for at få rådgivning, - ligegyldigt hvor den er placeret.
Agrogårdens formand, Kurt Nissen, Frankfri, slog fast, at de fem samarbejdende foreninger har en sund økonomi, og at der for rådgivningsselskabets første år var budgetteret med et underskud, - som dog af forskellige grunde blev større end beregnet.
Peder Høite Hansen, rundede debatten af med at glæde sig over en stor opbakning til planerne om samling af rådgivningen og efterfølgende sammenlægning af foreningerne. Med hensyn til kvægbrugsrådgivningen medgav han, at det er et område, som der skal snakkes om på hele Fyn, og hvor man regner med at finde en løsning gennem Fællesudvalget for Kvæg.