- Vi hygger os med strudsene og sætter ikke penge til på produktionen. Og så har vi bevaret håbet om, at markedet kommer i større stil.

Sådan siger Arne Pløger, Bøjden, der har været strudseejer siden 1998. Moustgaards Strudsefarm etablerede han i efteråret 1998, da der blev anskaffet 12 høner og 4 kokke af den afrikanske struds. Siden starten har der været produceret omkring 100 kyllinger, der er solgt via gårdbutikken i tilknytning til strudsefarmen.

- Nu har vi reduceret til 8 høner og 2 kokke, og vi har ikke lagt kyllinger til i år. Vi har haft æggene, og de er blevet pustet og solgt. Salget af æggene balancerer med foderudgifterne, så det bekræfter, at vi kører på lavt blus, siger Arne Pløger.

- En afrikansk struds kommer i løbet af 12 måneder op på en vægt på 110 kg, og den indbringer omkring 1.400 kroner, efter at den har medført omkostninger til opvæksten på 1.200 kroner. Som alle kan regne ud, giver det et nettoresultat på 200 kroner, oplyser den fynske producent og tilføjer, at slagteomkostningerne dækkes omtrent af skindprisen.

- Derfor har jeg valgt at samarbejde med en anden producent, der har en væsentlig større egenproduktion, og eftersom alle varerne sælges som frostvarer i gårdbutikken, så fungerer det meget ideelt, mener Arne Pløger.

Der fornemmes ellers en efterspørgsel fra restaurationer på fersk kød, men det er svært at honorere, så derfor koncentrerer han sig udelukkende om salget af frostvarerne. Der er absolut ingen mulighed for afsætning i supermarkederne, der ikke vil acceptere den pris, som danske strudse bør koste.

- Til gengæld er der en lokal cafe i Faaborg, der sælger strudseburgers og kokken Bent Lillemark er meget begejstret for strudsekød. Han finder strudsekødet nemt at udskære, og der er intet spild. Det gør det også ideelt til diner transportable.

- Vores salg er helt domineret af sommerperioden, hvor der er både danske, men ikke mindst tyske turister, blandt kunderne. Erfaringerne med strudsekød til grillmad er særdeles gode, så når folk først har nået den konklusion, så hjælper det på omsætningen. Udpustede æg - også omdannet til lamper – samt strudsefjer og rødvinen til kødet sælges også i butikken.

Arne Pløger kan fremvise et meget stort sortiment af forskellige varer inde i butikkens frostbokse. Udskæringerne er blandt andet filet, mørbrad, strudsebøffer af filet og hakket strudsesmåkød. Som delikatessevarer er der for eksempel tørret, røget struds, spege- og kødpølse samt grillpølser og grillmedister.

Som eksempler på priserne for udskæringer nævnes, at strudselår, der er godt som roastbeef, koster 140 kroner pr. kg, fileter, culotte og mørbrad koster omkring 185 kroner pr. kg og den fornemste steg, fan-fileten, som der kun fås to af på en struds, den koster 200 kroner pr. kg.

I en brochure fra Moustgaards Strudsefarm er der medtaget opskrifter på strudsefrikadeller, strudse-stroganoff med bacon og strudsebøf med peberfrugter. Der er også tips om tilberedningen, så forbrugerne bliver ikke ladt i stikken, men serviceret af forhandleren.

Organisatorisk er det foreningen Danske Erhvervsstrudse, som varetager strudseejernes interesser, og her har Arne Pløger givet sig tid til bestyrelsesarbejdet. Indtil sidste weekends generalforsamling som næstformand, men med den daglige beskæftigelse som bådebygger i Faaborg sætter tiden begrænsninger. Derfor bliver det fremover kun som almindeligt bestyrelsesmedlem.

- Det er vigtigt, at branchen bliver hørt, og så må nogle af os gøre et stykke arbejde. Vores forening er medlem af Dansk Erhvervsfjerkræ, og derfor en del af det etablerede landbrug. Det kan ikke nytte at stå alene, og især ikke med vores problemer, understreger Arne Pløger.

Blandt hans forskellige organisatoriske gøremål har der været møde med Forsvaret, hvor foreningen skulle drøfte situationer med skader på strudseproduktion efter militære øvelser. Så det kan være ganske alsidigt for en fynbo at slå sig på produktion af strudse.