Oplev ræve og ryttere i Dyrehaven

Den første søndag i november afholdes den traditionsrige Hubertusjagt i Dyrehaven.

Hvert år den første søndag i november afholdes årets Hubertusjagt. Sådan har det været siden år 1905 dog med enkelte undtagelser under 2. verdenskrig og sidste år på grund af corona. Det oplyser Sportsrideklubbens jagtledelse, der er arrangørerne bag Hubertusjagten.

I år finder jagten sted søndag den 6. november fra klokken 10.00 med start ved Peter Lieps hus. Her vil May-Britt Kattrup fra hesteryg fortælle om dagens Hubertusjagt, dens historie og traditioner fra klokken cirka 9.30.

Cirka 80 ryttere deltagere ved den traditionsrige Hubertusjagt i Dyrehaven, hvor hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary kommer til Eremitageslottet og overrækker præmien til dette års vinder efter jagten.

Under hele jagten speaker Tina Pihl Fossing og Peter Gilsfort fra Eremitageslottet, så tilskuerne kan følge med i feltets færden og samtidig blive beriget med lidt historie om Dyrehaven og jagtridning.

32 forhindringer

Jagten er cirka 10 kilometer lang med 32 forhindringer. Undervejs skal rytterne igennem Ulvedalene samt have et udspring ved Sandskredet, der ligger på den lige vej mellem Eremitageslottet og Peter Lieps hus. Ikke alene giver det et sus i rytterne, men publikum mærker også suset.

Klokken cirka 11.20 er Hubertusjagtens Waterloo, når rytterne skal igennem magasindammen. Kort efter rider de cirka 30 rytter, som er kvalificerede til opløbet mod Hjortekær for at ride om kap op mod Eremitageslottet.

Vinderen modtager Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Marys ærespræmie og hædres under traditionelle ceremonier til Hubertusballet søndag aften på den Kongelige Skydebane Sølyst i Klampenborg.

Historien om jagten

Hubertusjagten er en symbolsk videreførelse af de gamle parforcejagter, som Dyrehaven oprindeligt er anlagt til. Det stjerneformede stisystem blev anlagt i 1680’erne af Christian V med det formål, at kongen kunne have udsyn over vildt, hunde og jægere i forbindelse med parforcejagter.

Her lod man hunde støve ræven op, og feltet fulgte hunde og ræv. I dag er der ingen jagthunde, og ræven er erstattet af »forlorne« ræve i form af to erfarne ryttere, som rider forrest med rævehaler på deres røde ridejakker. Tempo med mere styres af feltets master, som rider med høj hat.

Ifølge Sportsrideklubben er ovenstående historie den direkte anledning til, at Dyrehaven i 2015 er optaget på UNESCOs liste over verdensarv.

En populær afslutning

Hubertusjagten har udviklet sig til en tradition for de op til 40.000 tilskuere, som møder op og følger rytternes tur over stok og sten. Trækplastre er især udspringet i Magasindammen og opløbet, som har mål ved det historiske Eremitageslot.

For jagtrytterne er Hubertusjagten afslutningen på en sæson med jagter hver søndag i forår og efterår i Dyrehaven, i de Sjællandske skove og på godser, samt tre jagter på Hof Sudermühlen i Tyskland i alt 23 jagter. Se mere på https://sprjagt.dk/ og www.hubertusjagt.dk.

Læs også