Biogasanlæg kræver ekstra arbejdspladsvurdering

Også landmænd med biogasanlæg afkræves en arbejdspladsvurdering for eksplosionsfare, påminder LandboSyd.

Der gælder lovgivningsmæssige sikkerhedsprocedurer for biogasanlæg, som også landmænd, som ejer sådan et, er underlagt.

Det påpeger HR- og arbejdsmiljøkonsulent hos LandboSyd, Christian Duborg.

Der er tale om regler, som kaldes ATEX- APV, som også gælder for foderstofanlæg.

- De fleste kender APV – den lovpligtige og obligatoriske arbejdspladsvurdering. Færre kender ATEX-APV, og hvad den indebærer af regler og krav. Og ejere af biogasanlæg har pligt til at tage stilling til ATEX-reglerne, siger Christian Duborg.

Gælder også for foderstofanlæg

ATEX står for eksplosiv atmosfære (Atmosphere Explosive), og det får umiddelbart de fleste landmænd til at tænke, at det ikke har noget med jeres ejendom at gøre, bemærker han.

- Men man skal huske på, at det er et lovkrav, at alle med gårdbiogasanlæg eller foderstof/foderlader skal have en ATEX-APV, da man her arbejder med eksplosiver, fordi biogas eller støv er brændbare materialer, siger Christian Duborg.

En ATEX-APV er et tillæg til den obligatoriske APV, og den skal være skriftlig.

Kortlægger risiko for eksplosion

Ifølge ATEX-direktivet skal man kortlægge, risikovurdere og klassificere de steder eller de arbejdsrutiner, hvor der kan være risiko for eksplosion.

Efter risikovurderingen skal man indføre og dokumentere de sikkerhedsforanstaltninger, man bruger på arbejdspladsen for at undgå eksplosioner.

- Som landmand og medarbejder er det vigtig at kunne risikovurdere, hvor farerne er, da det jo handler om arbejdsrutiner. Derfor er det afgørende at få en ATEX-APV lavet, der er let forståelig og lige til at bruge. Man kan efterfølgende tage en kontrol fra Arbejdstilsynet med oprejst pande, siger Christian Duborg.

fe

Læs også